Marcel Páleš Kultúra

Jediný exemplár na svete: V Bystrici vystavujú pravekého trojnohého medveďa!

Mláďa mamuta, kostra pravekého trojnohého medveďa, jediný nález stôp dinosaura na Slovensku, to všetko, ale aj oveľa viac prináša nová prírodovedná výstava Stredoslovenského múzea v Tihányiovskom kaštieli.

Ilustračný obrázok k článku Jediný exemplár na svete: V Bystrici vystavujú pravekého trojnohého medveďa!
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu pod názvom Zaviaty svet praveku pripravilo pre návštevníkov Stredoslovenské múzeum v spolupráci so Slovenským národným múzeom.

Tajomstvo dôb dávno minulých

Návštevníci Tihányiovského kaštieľa môžu od 10. septembra 2013 odhaliť tajomstvá dôb dávno minulých a spolu s kurátormi výstavy, Csabom Tóthom a Zuzanou Ištvánovou, oprášiť nánosom času zaviaty svet praveku.

Výstava predstavuje okrem zbierok Stredoslovenského múzea aj zbierkové predmety z prírodovedného fondu Slovenského národného múzea, Múzea jaskyniarstva a prírody v Liptovskom Mikuláši, Východoslovenského múzea v Košiciach, Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi a tiež Múzea školstva a pedagogiky.

Návštevníci sa tak môžu tešiť na nevšedné exponáty, ktoré sú v zbierkovom fonde všetkých spomínaných múzeí. K nim rozhodne patrí aj unikátny trojnohý medveď, ktorý je jediným známym exemplárom na svete. Samica pravekého medveďa prišla počas života, pravdepodobne vinou predátora, o časť prednej pravej končatiny. Napriek tomuto handicapu sa jej podarilo prežiť, o čom svedčí opotrebovanie kosti, ktorú aj po amputácii používala na chôdzu.

„Predpokladáme, že pred 45 tisícmi rokmi táto medvedica žila na našom území. Kostra jedinca pochádza zo zbierok Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa v Martine a bola nájdená v Gaderskej doline, jednej z najznámejších dolín Malej Fatry," dodáva paleontológ Csaba Tóth.

Dinosaurus aj žraločie zuby z územia Slovenska

Vďaka náhode, môžeme dnes obdivovať na výstave Zaviaty svet praveku aj unikátne stopy dinosaura, ktorý žil na území Slovenska. V roku 1976 sa podaril dvom geológom – Milanovi Sýkorovi a Jozefovi Michalíkovi kapitálny „úlovok“ v podobe troch odtlačkov trojprstých stôp. Porovnávaním s inými nálezmi stôp, pri ktorých sa našla aj kostra, si vieme približne predstaviť ako asi tento jedinec vyzeral. Podľa slov kurátora výstavy, predpokladanú podobu dinosaura v životnej veľkosti môžu návštevníci kaštieľa na výstave aj vidieť, dokonca sa s ňou môžu aj porovnať.

Vystavený zub a kosť mamuta boli ešte do začiatku 20.storočia považované za posvätné relikvie svätcov, ktoré mohli ľudia obdivovať v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, od 10.septembra aj v Stredoslovenskom múzeu. Ďalšou vzácnosťou výstavy sú žraločie zuby nájdené na území Slovenska, ktoré v minulosti boli na miestnych trhoch predávané ako skamenené jazyky vtákov.

Možnosť stať sa malým paleontológom

Stredoslovenské múzeum počas výstavy pripravilo sprievodné podujatia pre veľkých aj malých návštevníkov. Najmä deti čaká interaktívny kútik, v ktorom sa na malú chvíľu stanú paleontológmi a zistia tak, aká je ich práca napríklad aj pri skladaní kostry dinosaura. Veľkí aj malí sa zároveň naučia rozpoznávať stopy rozličných pravekých zvierat. Podľa slov Zuzany Ištvánovej nielen oči detí, ale aj dospelých poteší pohľad či fotografia s verným modelom 1,5 ročného mláďaťa mamuta, zapožičaným zo zbierky Slovenského národného múzea.

V pripravovaných nedeľných tvorivých dielňach môžu návštevníci počas výstavy spoznávať prehistorické zázraky v kameni aj prostredníctvom svojej zručnosti a domov si možno odnesú aj zmenšený model lietajúceho jaštera. Viac o ponuke tvorivých dielní k výstave nájdete na www.ssmuzeum.sk

Výstava Zaviaty svet v praveku pod Urpínom
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM