Jakub Forgács Kultúra Správy

Jedinečný ZÁŽITOK v centre Bystrice: Vo výške 14 metrov prejde POVRAZOCHODEC

Deviaty ročník divadelno-hudobného festivalu Mičinský pitvor ponúkne aj tento rok poriadnu dávku humoru a dobrej nálady, tentoraz nielen na Hornej Mičinej.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný ZÁŽITOK v centre Bystrice: Vo výške 14 metrov prejde POVRAZOCHODEC
Zdroj: TASR

Celý piatkový program festivalu (21. jún) sa po prvý raz presunie do Banskej Bystrice. Na nádvorí pri Barbakáne na Námestí Š. Moysesa budú môcť obyvatelia a návštevníci zažiť výnimočný program a stretnúť patrónku festivalu Kristínu Tormovú. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková so slovami, že vstupenky si je možné zakúpiť online aj priamo na mieste.

Pestrý program

Živou pozvánkou na festival bude podľa slov Marhefkovej počas piatkového popoludnia (16.30 – 17.00 hod.) prejazd Dodávky humoru Dua Kyseli Krastafci cez Dolnú ulicu až k Barbakánu. Tam čaká všetkých milovníkov festivalu opäť atraktívny program.

„Okrem koncertov sa môžu všetci tešiť aj na hosťa z Dánska Alexa Mihajlovskiho, ktorý začal v roku 1986 navrhovať a konštruovať bábku Barti. Ide o marionetovú bábku s mimoriadne zložitým systémom ovládania strún. S viac ako 40 veľmi jemnými a väčšinou neviditeľnými strunami umožňuje Alex Bartimu pohybovať telom, črtami tváre, prstami a vyjadrovať emócie jedinečným spôsobom,“ hovorí Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

  • 17:00 h Otvorenie festivalu / Duo Kyseli Krastafci, Kristína Tormová – patrónka festivalu
  • 17:15 h Alex Mihailovski / Mr. Barti / DK
  • 18:00 h Katarína Koščová a Daniel Špiner / koncert
  • 20:00 h Alex Mihailovski / Mr. Barti / DK
  • 21:00 h Martin Geišberg & Richard Autner Band / koncert

Povrazolezec v centre

Výnimočným zážitkom bude podľa slov Marhefkovej pre Banskobystričanov povrazochodec Oliver Zimmermann z Nemecka, ktorý v piatok o 19.15 hod. prejde po drôte z Katedrály sv. Františka Xaverskéhodo budovy na Námestí SNP 22 (OLIVO Pizza Restaurant Cafe) vo výške približne 14 metrov. „Oliver v utorok večer dorazil do nášho mesta, obzrel si priestory a od včera sa pripravuje na svoje vystúpenie,“ dopĺňa Zuzana Kohútová.

V piatkovom programe vystúpia na Starej Tržnici študenti Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici so svojím predstavením Kde bolo Tam bolo? „Toto predstavenie vzniklo ako site-specific priamo pre festival Mičinský pitvor minulý rok. Študenti s predstavením vystúpili v júli 2023 aj na medzinárodnom festivale pouličného divadla Za Dveřmi v Prahe,“ dopĺňa Kohútová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM