Kultúra

Jedinečný zážitok na bystrickom AMFITEÁTRI: Pod holým nebom premietnu filmový MEGAHIT

Snahou Prehliadky panoramatických filmov je priniesť okrem tradičných formátov na plátna najmä klasické filmy, ktoré sa nejakým spôsobom zapísali do histórie kinematografie alebo sú umelecky hodnotné.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný zážitok na bystrickom AMFITEÁTRI: Pod holým nebom premietnu filmový MEGAHIT
1
Galéria
Zdroj: Martin Dubovský

Prehliadku panoramatických filmov, známu pod zľudovenou skratkou [ppf], a zároveň jubilejnú desiatu letnú sezónu na banskobystrickom amfiteátri otvorí 14. júna projekcia filmu zo 70mm kópie Duna: Časť druhá. Ako tvrdia organizátori, tento amfiteáter je jediným miestom na Slovensku, kde sa dá verejne premietnuť 70mm filmová kópia a oproti klasickému zážitku v sále kina, film režiséra Denisa Villeneuvea ešte väčšmi vynikne na pozadí nočnej Banskej Bystrice.

Výnimočné projekcie

„Zažiť filmové premietanie z klasickej analógovej kópie je už v dnešnej digitálnej ére vcelku vzácne. Čo je však v našich končinách ešte výnimočnejšie, sú projekcie z panoramatického 70mm formátu. Po zániku mnohých klasických kín, od konca 90. rokov neostalo na Slovensku doslova ani jedno kino s týmto technologickým unikátom. Jediná možnosť vidieť filmy zo 70mm formátu bude opäť v polovici júna v Banskej Bystrici,“ vysvetlil za organizátorov Slavo Sochor.

Po obnovení prevádzky amfiteátra sa vďaka zoskupeniu nadšencov v roku 2014 a postupnej rekonštrukcii pôvodnej premietacej techniky v roku 2016 podarilo zorganizovať prvé podujatie zamerané na 70mm formát. V ostatných rokoch program prehliadky organizátori dopĺňajú aj o projekcie z formátov 35mm a 16mm.

„Snahou [ppf] je priniesť okrem tradičných formátov na plátna najmä klasické filmy, ktoré sa nejakým spôsobom zapísali do histórie kinematografie alebo sú umelecky hodnotné. Konečný výber je žánrovo veľmi pestrý. Spoločne s celým organizačným tímom dúfame, že vo festivalovom programe si to svoje nájde každá generácia a ponuka osloví publikum nielen z Banskej Bystrice, ale aj z iných miest,“ konštatoval dramaturg, premietač a jeden z iniciátorov prehliadky Ivan Školuda.

Klasika aj Oppenheimer

Ďalšie panoramatické projekcie budú patriť klasike v podobe filmu Top Gun a oscarovej snímke Oppenheimer. Počas víkendu sa festival [ppf], ktorý potrvá do 16. júna, presunie aj do kinosály Filmového klubu v Múzeu SNP, kde premietnu snímky, ako Gappa, My Fair Lady, Spartakus alebo Trója.

Na prehliadku panoramatických filmov nadviaže plynule tradičný program letných projekcií pod holým nebom. Diváci sa môžu tešiť na aktuálne kinopremiéry domácich i zahraničných filmov a na to najlepšie z uplynulého roka.

Kompletný program Prehliadky panoramatických filmov nájdete v priloženej galérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Program Prehliadky panoramatických filmov
1
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM