Jakub Forgács Kultúra

Ísť na bystrickú udalosť roka? Osem TIPOV, prečo nevynechať 365. Radvanský jarmok

Mesto pod Urpínom sa opäť stane dejiskom prezentácie tradícií, zvykov, ale aj zábavy a dobrého jedla i pitia. Na čo láka samospráva?

Ilustračný obrázok k článku Ísť na bystrickú udalosť roka? Osem TIPOV, prečo nevynechať 365. Radvanský jarmok
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Už nadchádzajúci víkend, v dňoch 7. až 10. septembra 2023, ukončí Banskobystrické Kultúrne leto najobľúbenejšie podujatie Banskobystričanov, tradičný Radvanský jarmok zameraný na štvoricu kovospracujúcich remesiel. Banská Bystrica sa tak opäť stane dejiskom prezentácie tradícií, zvykov, ale aj zábavy a dobrého jedla i pitia.

Mesto zverejnilo osem tipov, prečo navštíviť 365. Radvanský jarmok:

  1. Navštívte Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami umiestnené v okolí Barbakánu, na Starej Tržnici na Námestí Štefana Moysesa, na Námestí SNP a v Dolnej ulici. Významné kovospracujúce remeselnícke technikyꟷ mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo, ktoré budú rezonovať celým jarmokom spolu s ďalšími remeslami, predvedie takmer 300 remeselníkov z rôznych kútov Slovenska a zahraničia.
  2. Zúčastnite sa na slávnostnom otvorení 365. Radvanského jarmoku, ktoré sa uskutoční v piatok, 8. septembra o 18.00 hod. na Námestí SNP. Okrem tradičného folklóru a folklórnych súborovz Banskej Bystrice a okolia sa môžete tešiť na umelcov z Českej republiky – Ivana Mládka so svojím Banjo Band či speváčku Anetu Langerovú. Režisérom slávnostného otvoreniaje tanečník a choreograf Laco Cmorej.
  3. Zažite zaujímavé prepojenia ꟷscénické hudobno-tanečné dielo o baníctve predvedie PUĽS v sobotu, 9.septembra o 19.30 hod. Po ňom uzavrú sobotňajší program o 21.45 hod. dve zdanlivo odlišné zoskupenia ꟷ skupina Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u.
  4. Vyskúšajte si svoje zručnosti v tvorivých dielňach v Lazovnej ulici. V tvorivej uličke si budete môcť počas piatka a soboty skúsiť modrotlač, výrobu sviečok, tkanie kobercov, prácu s kožou, plstenie či výrobu papierového permoníka. V okolí Barbakánu si zas budú môcť deti v posledný deň jarmoku ꟷ v nedeľu, vyskúšať hry, ktoré sa najmenší hrávali v minulosti.

Druhú polovicu tipov nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o Radvanskom jarmoku

Program 365. Radvanského jarmoku
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM