Kultúra

Radvanský jarmok oživia Aneta Langerová aj Fragile: PROGRAM je plný lákadiel

Štvorica kovospracujúcich remesiel, mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo budú druhý septembrový víkend motívom 365. Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Radvanský jarmok oživia Aneta Langerová aj Fragile: PROGRAM je plný lákadiel
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšie kultúrno-spoločenské podujatie roka v meste pod Urpínom je od roku 2011 zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Zúčastnia sa na ňom takmer tri stovky remeselníkov aj zo zahraničia. TASR o tom vo štvrtok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Tradičné remeslá

Banská Bystrica ako medené mesto na Hrone mala už v 14. storočí natoľko rozvinuté remeslá, že v stredoveku patrila medzi hlavné strediská remeselnej výroby na Slovensku.

„Mestské kovospracujúce remeslá boli súčasťou jarmoku a vyhľadávaným artiklom hlavne meštianskych rodín. V rámci ich priblíženia súčasným generáciám budeme v spolupráci so Stredoslovenským múzeom prezentovať mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo. V minulosti tvorili integrálnu súčasť jarmokov a patrili medzi náročné a vizuálne atraktívne remeslá. Vo foyeri historickej radnice otvoríme aj výstavu Kovový štvorlístok banskobystrických remesiel,“ uviedla programová pracovníčka Robotníckeho domu Zuzana Kohútová.

Viac o programe Radvanského jarmoku sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Program 365. Radvanského jarmoku
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM