Jakub Forgács Šport

Hviezdy Banskobystrickej latky prehovorili: Čo vyhlásili najstaršia výškarka či lietajúci Katarčan?

Už čoskoro pod Urpínom vypukne dlho očakávané atletické podujatie. Banskobystrická latka prilákala do Banskej Bystrice mnohé výškarské hviezdy. Pozrite, sa na ich vyhlásenia pred štartom.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdy Banskobystrickej latky prehovorili: Čo vyhlásili najstaršia výškarka či lietajúci Katarčan?
Zdroj: TASR

Pár hodín pred začiatkom 21. ročníku Banskobystrickej latky zazneli zaujímavé vyhlásenia výškarských hviezd, veľkej ženskej legendy Beitiovej a momentálne svetovej mužskej jednotky Baršima.

Najstaršia výškarka

Španielka Ruth Beitiová, veľká osobnosť, jedna z najpopulárnejších športovkýň Španielka, zlatá vonku i v hale na ME, štartuje na BBL druhýkrát a v Banskej Bystrici sa cíti veľmi dobre. „Som šťastná, že som sem zavítala. Oddýchla som si, bola som tu v roku 2009 a skončila druhá. Možno sa pokúsim zdolať 197, keby som tu opäť skočila 198 cm, tak vytvorím veteránsky rekord nad 35 rokov, a to je silné lákadlo,“ povedala.

Beitiová si oživila kariéru, ktorej koniec ohlasovala po OH v Londýne pred tromi rokmi, kde skončila štvrtá s 200 cm. „Olympiáda bola míľnikom, uvažovala som o odchode, no motivácia zostala a rozhodla som sa pre najschodnejší variant, znovu skákať. Mám svoj vek, hlavnou motiváciou zotrvať boli názory trénera a jeho otázka prečo chcem skončiť,“ spomenula so slovami, že aj preto nabrala akýsi druhý dych, lebo mu nevedela na to presne odpovedať.

Ruth Beitiová sa pripravuje aj na inú kariéru. „Mám svoje povinnosti, výhľady v politickej sfére, teraz som však naozaj spokojná a šťastná,“ uviedla. Ako doplnila, pred tromi rokmi ju motivoval prezident, aby sa angažovala v regionálnej problematike mládeže, žien, postihnutých a bola to pre ňu veľká výzva.

Španielka by rada obhájila titul halovej európskej šampiónky teraz v Prahe. „Toto je môj najbližší cieľ,“ povedala Beitiová, ktorá bude na BBL s ročníkom narodenia 1979 najstaršou účastníčkou. „Sústredím sa na halu a potom uvidím, aká bude situácia a kam sa v kariére nasmerujem,“ dodala.

V hale ani nechcel štartovať

Mutaz Essa Baršim, ‚lietajúci Katarčan‘, je úplne v inej pozícii. „Teším sa, bude to pre mňa prvý vážny míting, neviem, čo od neho očakávať. Hala je pre mňa špecifická, chýba mi v nej vrchol ako u Európanov, no užiť si ju chcem,“ pokračoval s tým, že pôvodne v hale ani nechcel štartovať, napokon ho čakajú štyri súťaže.

Kam vyletí Katarčan možno odhadovať z jeho vyhlásení, vlaňajších posezónnych i teraz. „Tréner mal naoza odvážne vyhlásenia, ktorým verím, ja sa sústredím hlavne na to, aby som prekonal sám seba a 243, čiže najbližší cieľ je 244. Svetové rekordy Kubánca Sotomayora možno ešte niečo vydržia, odhadujem tri, štyri roky, alebo nikdy,“ povedal s úsmevom Baršim, ktorý si vraj v zime poriadne oddýchol a zo dva mesiace je v plnom tréningu. Skáče aj s mladším bratom, ak bude treba, aj radou mu na ‚latke‘ poslúži.

Mutaz Baršim je všestranný športovec. Vo výbere disciplín u neho zvíťazila výška a urobil dobre. „Je v nej lepšia zábava, nič monotónne. Keď som bol mladý, dosť som prehrával, zlom nastal v nejakých 17, 18 rokoch. Mojím mentorom bol otec, ktorý mi naordinoval najväčšiu motiváciu, neustále sa zlepšovať,“ prezradil.

Obúva si tretry, viac basketbalové, vysoké. „Tieto sú pre mňa špeciálne vyrobené. Dúfam, že v nich aj naďalej budem skákať tak, aby bola atletika na druhom, treťom mieste v popularite, hneď za naším katarským futbalom,“ dodal so slovami, že toto postavenie by nemala ohroziť ani momentálne veľmi úspešná hádzaná so strieborným tímom na majstrovstvách sve­ta.

Aj keď sa o financiách veľmi na BBL nehovorilo, pre najlepších predstavujú motiváciu presné sumy, 1 000 eur za rekord mítingu, 15 000 eur za svetový halový rekord.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM