Jakub Forgács Kultúra

Hudobná špička mieri do Bystrice: Predstaví sa u nás jedno z najkvalitnejších komorných telies súčasnosti

Vrchol hudobnej jesene v Banskej Bystrice bude veľkolepý. Ak máte radi kvalitnú hudbu, máte jedinečnú príležitosť, vypočuť si ju naživo v našom meste. Svoj koncert tu odohrá zoskupenie, ktoré už precestovalo Európu aj svet a jeho nahrávku v roku 2000 dokonca zaradili medzi 60 najlepších roka.

Ilustračný obrázok k článku Hudobná špička mieri do Bystrice: Predstaví sa u nás jedno z najkvalitnejších komorných telies súčasnosti
Zdroj: TASR

Banskobystrická hudobná jeseň vyvrcholí koncertom špičkového komorného súboru Cappella Istropolitana. Diváci si ich koncert môžu vychutnať už vo štvrtok 6. novembra o 18:00 v Cikkerovej sieni historickej Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Cappella Istropolitana pod vedením Roberta Marečka patrí medzi najkvalitnejšie komorné telesá v súčasnosti. Založili ho v roku 1983 a dnes patrí k prominentným európskym komorným orchestrom. V roku 1991 sa Cappella Istropolitana stala komorným orchestrom mesta Bratislavy. Účinkovala takmer vo všetkých európskych štátoch, v USA, Kanade, Izraeli, Egypte, Japonsku, Kórei, Turecku, Číne, Hongkongu a na Novom Zélande. Je častým hosťom významných medzinárodných hudobných festivalov.

„Súbor má na konte vyše 90 CD a získal dve platinové CD. Osobitnú pozornosť vzbudila nahrávka symfónií Ignaza Pleyela, ktorú v roku 2000 ocenili v odbornom časopise BBC Music Magazine a zaradili ju medzi 60 najlepších nahrávok roka,“ tvrdia organizátori.

Hlavný organizátor Banskobystrickej hudobnej jesene, ktorá sa začala 17. októbra, je mesto pod Urpínom. Predpredaj vstupeniek na banskobystrický koncert je v Informačnom centre mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM