Marcel Páleš Správy

Hradné Huky 2013 v Slovenskej Ľupči svetovo: Predstaví sa špička nielen gajdošskej hudby

Huky gájd po roku rozozvučia hradné múry v okolí pod Urpínom. Medzinárodný festival stredovekej až súčasnej gajdošskej hudby na Hrade Slovenská Ľupča opäť otvorí svoje brány, a to už prvý septembrový víkend.

Ilustračný obrázok k článku Hradné Huky 2013 v Slovenskej Ľupči svetovo: Predstaví sa špička nielen gajdošskej hudby
Zdroj: TASR

Hrad Slovenská Ľupča bude už po piaty raz hostiť interpretov gajdošskej hudby a hráčov na tento nádherný tradičný hudobný nástroj, ktorý neodmysliteľne patrí do slovenskej ľudovej kultúry a tiež do histórie hudby ako takej od stredoveku. 6. až 7. Septembra 2013 budú teda znieť múry stredovekého Hradu Slovenská Ľupča vynikajúcou gajdošskou hudbou.

Zvuk gájd od stredoveku po súčasnosť

Festival teda predstaví celú historickú škálu použitia gájd v hudbe. Samotný podtitul názvu festivalu hovorí, že záujemcovia si znova budú môcť vypočuť hudbu od stredoveku, renesancie, ale aj slovenské gajdošské tradície, či použitie gájd v súčasnej hudbe, postavené na typickej škótskej melodike.

„Originálny názov festivalu, Hradné Huky, vyplynul prirodzene z priestoru, v ktorom sa festival koná a zároveň z jednej časti samotných gájd, hukov,“ ozrejmila nám riaditeľka festivalu, Jana Orlická.

V piatok piesne milostné, robotnícke aj krčmové

Počas piatkového podvečera (6. 9.), budú môcť návštevníci hradu počuť vynikajúcu a mimoriadne populárnu kapelu stredovekej hudby z Maďarska, Bordó Sárkány Régizene Rend, ktorá predstaví široké spektrum stredovekej melodiky 11.-16. storočia, ale aj zvláštnych typov gájd, či píšťal a perkusií.

V ich podaní zaznie stredoveká hudba škótska, írska, maďarská, sefardsko hebrejská, macedónska, holandská, provensálska, španielska. Nádhernú chodskú gajdošskú hudbu privezie stálica českej gajdošskej scény, Domažlická dudácká muzika, ktorá reprezentuje v rôznych formách úpravy chodskú hudbu už viac ako 15 rokov. Napriek tomu je teleso zložené zo 7 mladých ľudí, ktorí svoju profesionálnu prácu milujú a náležite to dávajú publiku najavo. V ich podaní odznejú chodské piesne milostné, krčmové, robotnícke, či humorné rozprávanie zo života. Profesionalita telesa je doplnená o hru na najrozličnejšie, atypické ľudové hudobné nástroje.

Záverečná časť piatkového večera bude patriť slovenskej kapele stredovekej hudby Musicantica s výnimočným gajdošských sólistom a vyhľadávaným výrobcom gájd, Jurajom Dufekom. Musicantica donesie so sebou špeciálne, pre festival pripravené rozprávanie o vývoji stredovekej hudby na Slovensku cez renesanciu a baroko. Repertoár Musicantici tvorí hudba svetská aj duchovná zo zbierok ako Vietorisova Tabulatúra, Melodiárium A.S. Keczerovej, či ojedinelé hajdúske a janičiarske melódie z obdobia uhorsko-tureckých vojen. Večerný koncert Musicantici ozvláštni, historickými tancami v autentických dobových kostýmoch, tanečné teleso Festum Aeternum, ktoré pracuje s autentickými tanečnými zápismi starých tanečných majstrov.

V sobotu aj s diabolskými husľami

V sobotu (7. 9.) pokračuje festival svojim druhým dňom, ktorý sa bude niesť prevažne v duchu slovenskej gajdošskej tradície. O 16.30 zaháji galakoncert vystúpenie folklórneho súboru Furmani z Nitry, ktorý má vo svojej choreografii 45 minútový Gajdošský blok, rekonštrukciu pôvodnej techniky tanca a hudobný prejav gajdoša Jozefa Antalíka, jedinečnej osobnosti v histórii gajdošskej hudby. 8-členná mužská gajdošská spevácka skupina z Hornej Lehoty, pod vedením vynikajúceho gajdoša Dominika Garaja, ktorá interpretuje spevy rodnej obce, rovnako ako krásne spracované tradície a zvyky.

Detský folklórny súbor Kobylka z Devínskej Novej Vsi svojimi choreografiami predstaví gajdošské tradície a zvyky, či prácu s rekonštrukciou historických hudobných prameňov, v podobe tanečnej, speváckej a muzikantskej zložky. Predovšetkým hudobná zložka prezentuje v rámci vystúpenia súboru širokú škálu ľudových hudobných nástrojov, ako gajdy, fujara, koncovka, píšťalka, ozembuch, drumbľa, heligónka, pastierska trúba, čo je výsledkom systematického vedenia vynikajúceho etnografa a hráča na gajdy, Milana Ruska, ktorý rovnako vystúpi v programe.

Diabolské husle Jána Berkyho Mrenicu ml. vystúpia ako sprievodná kapela gajdošom z rôznych regiónov Slovenska. Originálnu a autentickú hru na gajdy z Oravskej Polhory budú na festivale reprezentovať vynikajúci hráči na gajdy, otec a synovia Matisovci, gajdošské piesne z okolia Banskej Štiavnice prinesie Alexander Ladziansky, gajdy a fujara zaznie v podaní Mariána Plavca. Mladý vynikajúci hráč na rôzne typy gájd, Lukáš Lacko vystúpi s Diabolskými husľami spolu s hráčkou na bodhran, Zuzanou Hanusovou a gitaristom Jánom Kostolánym.

V závere excelentný Brit s Poliakmi

Túto, už po druhýkrát scenaristicky úspešnú prehliadku slovenských gajdošov ukončí vynikajúci hráč na gajdy, člen SĽUKu, reprezentant Slovenska na mnohých svetových gajdošských festivaloch, Juraj Dufek spolu so svojim gajdošským zoskupením Spojené huky Slovenska. Po koncentrovanom slovenskom gajdošskom pásme sa príde s festivalom rozlúčiť v krátkom bloku ešte Domažlická dudácká muzika a záverečné slovo sobotňajšieho septembrového večera dostane kapela z Poľska, Reivers, so sólistom z Veľkej Británie, Lindsay Davidsonom.

Lindsay Davidson, excelentný hráč na škótske gajdy, je vôbec prvým muzikantom, ktorý vyštudoval hudobnú akadémiu ako hráč na gajdy. Postgraduálne štúdium súčasnej hudby a kompozície vnáša do spolupráce so špičkovými poľskými muzikantmi. „V rámci vystúpenia na Hradných Hukoch 2013, vo finále programu, predstaví Lindsay Davidson súčasnú kompozíciu na pozadí starej škótskej hudby, spolu s Irenou Czubek-Davidson, harfa, Katarzynou Wiwer, soprán, vynikajúcim hráčom na husle Pawlom Wojtowiczom a hráčom na perkucie a druhé gajdy, Przemkom Wawrzyniakom,“ prezradila Orlická.

Počas oboch dní medzinárodného festivalu stredovekej až súčasnej gajdošskej hudby Hradné Huky 2013 poskytuje hrad Slovenská Ľupča pre návštevníkov prehliadky s odborným výkladom.

Ako dodala riaditeľka festivalu, Jana Orlická, spolu so svojim tímom organizátorov a spolupracovníkov pracujú na zaradení Hradných Hukov do medzinárodnej siete festivalov gajdošskej hudby. Hradné Huky však majú jednu mimoriadnu zvláštnosť – sú jediné, ktoré sa dejú na stredovekom hrade, čo dodáva punc samotnej originalite a náplni medzinárodného festivalu stredovekej až súčasnej gajdošskej hudby.

Foto: ilustračné

Hradné Huky 2013 v Slovenskej Ľupči so svetovou účasťou
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM