Jakub Forgács Rôzne Správy

Historická pamiatka v centre Bystrice: Páči sa vám na novej eurobankovke? FOTO

Na lícnej strane euro souvenir bankovky, ktorá sa onedlho dostane do predaja, je zobrazená silueta budovy, národnej kultúrnej pamiatky, známej všetkým Bystričanom.

Ilustračný obrázok k článku Historická pamiatka v centre Bystrice: Páči sa vám na novej eurobankovke? FOTO
1
Galéria
Zdroj: TASR

Stredoslovenské múzeum je najstaršou muzeálnou inštitúciou mesta Banská Bystrica a druhou najstaršou takouto inštitúciou v Banskobystrickom samosprávnom kraji. V roku 2019 oslávilo 130. výročie svojho vzniku. Zachováva, odborne spracováva a prezentuje unikátny fond zbierkových predmetov viažucich sa k histórii a prírode stredného Slovenska. Informuje o tom Euro Souvenir Slovensko na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Pri špeciálnej príležitosti

„V roku 2020 znovu sprístupňuje svoju najstaršiu expozíciu v Matejovom dome v Banskobystrickom hradnom areáli. Pri tejto príležitosti v rámci konceptu Euro Souvenir vydáva svoju prvú 0 Euro Souvenir bankovku. Tým sa začne plánovaná séria, ktorá bude pokračovať zobrazením ďalších objektov múzea, ako sú: slávny Thurzov dom na Námestí SNP v Banskej Bystrici a Tihányiovský kaštieľ v mestskej časti Radvaň,“ píše sa na stránke.

Ako uvádza Euro Souvenir Slovensko, na lícnej strane euro souvenir bankovky je zobrazená silueta Matejovho domu, národnej kultúrnej pamiatky – budovy z roku 1476, kde bola 17. októbra 1909 slávnostne otvorená prvá múzejná expozícia.

Predmet spätý s logom

„Ako jeden z najvzácnejších predmetov zo zbierkového fondu múzea bolo na euro souvenir bankovku zvolené Aquamanile, predmet s ktorým sa spája aj logo samotného Matejovho domu Stredoslovenského múzea. Ide o liturgický predmet používaný v dávnej minulosti v kostoloch pri rituálnom umývaní rúk. Bronzové Aquamanile znázorňuje jazdca na koni spolu so psom pri love. Na hlave koňa je otvor, ktorý sa uzatváral záklopkou. Cez tento otvor sa Aquamanile plnilo vodou. Nádoba bola nájdená pri ruinách kostola neďaleko obce Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš v roku 1947,“ píše sa na stránke s tým, že Aquamanile je súčasťou expozície Matejovho domu.

Ak by ste si tento zberateľský kúsok chceli zadovážiť, netreba dlho otáľať. Euro Souvenir bankovka Stredoslovenské múzeum sa začne predávať 18. apríla a vyjde iba v náklade 10 000 kusov a cena bude 3 eur za jednu.

Unikátnu Euro Souvenir bankovku s vyobrazením Matejovho domu si môžete pozrieť v priloženej galérii!

V OBRAZOCH: Euro Souvenir bankovka s vyobrazením Matejovho domu
1
Galéria
Zdroj: Euro Souvenir Slovensko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM