Správy

Gajdoš ocenil v Bystrici 108 vypálených obcí: Mnohí ľudia obetovali to najcennejšie - svoje životy

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko na podujatí poznamenal, že by bol rád, keby sme sa po voľbách nezobudili do "hnedého" rána.

Ilustračný obrázok k článku Gajdoš ocenil v Bystrici 108 vypálených obcí: Mnohí ľudia obetovali to najcennejšie - svoje životy
7
Galéria
Zdroj: TASR

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) ocenil vo štvrtok v priestoroch Múzea SNP v Banskej Bystrici 108 obcí, ktoré boli vypálené počas druhej svetovej vojny a tiež významné osobnosti SNP.

„Je to príležitosť pripomenúť si históriu SNP ako aj utrpenie obyvateľov týchto obcí a zároveň povedať občanom a najmä mládeži, že sloboda nie je zadarmo. Mnohí ľudia počas Povstania a druhej svetovej vojny obetovali to najcennejšie – svoje životy za obranu našej rodnej vlasti,“ zdôraznil Gajdoš, ktorý si pamiatku obetí uctil aj položením venca v areáli Pamätníka SNP.

Hoľko: Musíme bojovať proti extrémizmu

Pre generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva obrany Jána Hoľka malo oceňovanie vypálených obcí medailou aj osobný rozmer. Je rodák z východu a časť obcí bola práve z východu, vrátane dediny Košarovce, kde prežil detstvo.

„Narodil som sa desať rokov po vojne a dodnes mám v pamäti, ako mi rodičia rozprávali o tom, ako museli utekať do hôr, naložiť do voza to najcennejšie, predovšetkým svoj život a perinu, aby sa mali čím prikryť. Keď sa vrátili, našli svoj dom vypálený. Nikdy nesmieme zabudnúť na zverstvá, ktoré napáchal fašizmus, nesmie sa to už nikdy opakovať a naše deti nesmú nikdy pocítiť takéto útrapy. Preto musíme bojovať proti extrémizmu v každom prípade a za každých okolností, musíme povedať fašizmu ‚nie‘ v akejkoľvek podobe,“ konštatoval Hoľko.

Dodal, že by bol rád, keby sme sa prvého marca nezobudili do „hnedého“ rána. Na Slovensku budú 29. februára parlamentné voľby.

Zneli partizánske pesničky

Účastníkom na záver slávnostného podujatia v kinosále Múzea SNP zahral na harmonike partizánske pesničky 91-ročný Vladimír Strmeň, ešte jeden z mála žijúcich účastníkov Povstania.

„Zahral krásne emotívne piesne, ktoré trhajú srdce. V ťažkých situáciách a bojoch, ktoré zažívali v lesoch a zákopoch, to bola pre nich taká motivácia bojovať za pravdu a slobodu, bojovať proti fašizmu a zverstvám, ktoré sa tu vtedy diali,“ poznamenal minister obrany.

Zábery zo slávnostného podujatia nájdete v priloženej fotogalérii!

Minister obrany v Bystrici ocenil mestá a obce vypálené počas 2. svetovej vojny
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM