Jakub Forgács Krimi

FOTO: Zlodej úradoval v niekoľkých okresoch kraja. Ulakomil sa na pasy aj uterák

Kradol čo mu prišlo pod ruku. Pozrite, čo všetko má podľa slov polície na svedomí zlodej, ktorý úradoval v niekoľkých okresoch.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zlodej úradoval v niekoľkých okresoch kraja. Ulakomil sa na pasy aj uterák
6
Galéria

Banskobystrickým kriminalistom sa podarilo objasniť sériu krádeží vlámaním. „Reč je o Jurajovi (41) z Levického okresu, ktorý sa od júna minulého roku (2017) dopustil v Banskobystrickom kraji viacerých krádeží vlámaním. Kradol v okrese Zvolen, Žiar nad Hronom, ale aj v okrese Veľký Krtíš. Dnes čelí obvineniu z viacerých zločinov krádeže, prečinov porušovania domovej slobody, ako aj zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. Obvinený bol sudcom Okresného súdu vo Zvolene vzatý do vyšetrovacej väzby.

Ulakomil sa na uterák aj hubky

„Obvinený dňa 1. júna 2017, v obci Horné Strháre vošiel neoprávnene na oplotený pozemok chaty využívanej na trvalé bývanie, následne sa násilným spôsobom dostal do jej vnútorných priestorov, odkiaľ ukradol riadne zabezpečené zbrane rôzneho kalibru, ako aj rôzne náboje. Zbrane mal majiteľ uložené v plechovej skrini, ktorú obvinený násilne otvoril. V priestoroch tejto chaty sa ulakomil aj na uterák či hubky na riad. Svojim konaním tu spôsobil škody, ktoré boli vyčíslené na viac ako 3 100 eur,“ pokračovala hovorkyňa.

„Počas vyšetrovania sa však vyskytli skutočnosti, ktoré nasvedčujú tomu, že v tomto prípade obvinený nebol sám. Spolu s ním sa mal skutku dopustiť aj muž (34) zo Stožku, z okresu Zvolen, ktorý už je v súčasnosti stíhaný aj za inú násilnú a majetkovú trestnú činnosť,“ povedala Kováčiková so slovami, že v tomto prípade mu bolo vznesené obvinenie aj zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a dnes (1.6.) ho vzal sudca do vyšetrovacej väzby. Polícia však na tomto prípade naďalej pracuje.

„V druhej polovici decembra 2017 vykonal krádež vlámaním na Novej ulici v Krupine. Po tom, ako neoprávnene vošiel na pozemok rodinného domu sa do tohto vlámal a z vnútorných priestorov ukradol okrem viacerých krabičiek cigariet aj množstvo vzácnych šperkov i zlomkového zlata. Majiteľom spôsobil krádežou škodu vo výške približne 20-tisíc eur a škodu poškodením zariadenia, ktorá doposiaľ nebola odborne vyčíslená,“ uviedla ďalej hovorkyňa.

Obvinený skončil v cele

„Šperky ukradol aj z rodinného domu v obci Trnavá Hora. V januári 2018 násilne vnikol do domu v spomínanej obci, tento prehľadal a odniesol si z neho rôzne šperky. Majiteľom však ukradol aj kuchynský nôž a tri cestovné pasy,“ vymenovala so slovami, že svojím konaním spôsobil celkovú škodu krádežou aj poškodením vo výške viac ako 8-tisíc eur.

„V ten istý januárový deň spôsobil škody aj majiteľke rodinného domu v obci Zvolenská Slatina. Po tom, ako neoprávnene vošiel na jej pozemok sa jej vlámal do rodinného domu. Pri páchaní skutku bol vyrušený majiteľkou domu a z miesta ušiel. Svojim konaním však napáchal škody poškodením vo výške približne 200 eur,“ povedala Kováčiková.

Obvinený muž bol umiestnený do cely predbežného zadržania. Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici podal podnet na neho väzobné stíhanie. Ide totiž o muža, ktorý už bol v minulosti súdne trestaný za násilnú aj majetkovú trestnú činnosť. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému za takého skutky trest odňatia slobody na tri až desat rokov. Vo všetkých prípadoch bude vyšetrovanie naďalej prebiehať a podľa Kováčikovej nie je vylúčené, že v súvislosti so spomínanými skutkami bude vznesené obvinenie aj ďalším osobám.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z miest krádeží!

V OBRAZOCH: Objasnené krádeže vlámaním v Banskobystrickom kraji
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM