Kultúra

FOTO: Zažite cestu do minulosti. V Bystrici ožijú zvyky a tradície našich predkov

Etnografická výstava Od kolísky po hrob odhalí tajomné i prekvapivé tradície, ktoré sa v minulosti dodržiavali na slovenskej dedine.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zažite cestu do minulosti. V Bystrici ožijú zvyky a tradície našich predkov
7
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Narodenie, svadba a smrť patria medzi rodinné obyčaje, ktoré sú súčasťou tzv. obradov prechodu. Stredoslovenské múzeum pripravilo pre návštevníkov pútavú cestu do minulosti za zvykmi našich predkov. Etnografická výstava Od kolísky po hrob odhalí tajomné i prekvapivé tradície, ktoré sa v minulosti dodržiavali na slovenskej dedine. Informovala o tom Martina Saktorová, PR manažérka Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici.

Výstava, ktorá potrvá v Thurzovom dome od 10. novembra 2018 do 3. marca 2019, priblíži zvyky a obyčaje spojené s najdôležitejšími momentmi v živote každého človeka – s narodením, svadbou a smrťou.

V patriarchálnej roľníckej rodine odjakživa sprevádzali narodenie dieťaťa mnohé obrady, povery, veštby a spoločenské aktivity, ktoré boli prejavom prirodzenej ľudskej túžby zabezpečiť pokračovanie rodu. Svadobné obrady zas vyjadrovali a potvrdzovali zmenu rodinného a sociálneho stavu osôb, ktoré vstupovali do manželstva. Posledný z obradov prechodu sa spája so smrťou. Nevyhnutný koniec ľudského bytia bol už od najstarších čias sprevádzaný množstvom obyčajov a predstáv. Živí tak dosiahli zmierenie s mŕtvymi, ktorí boli následne prijatí do záhrobia.

V termínoch 29. novembra a 13. decembra 2018, 17. januára a 21. februára 2019 o 16.00 pre­behnú aj komentované prehliadky výstavy Od kolísky po hrob s etnologičkou Mgr. Janou Koltonovou, ktorých súčasťou bude aj ukážka čepčenia nevesty členkami speváckej skupiny Hojana.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z výstavy!

V OBRAZOCH: Od kolísky po hrob
7
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM