Ružena Maťašeje Iné športy

FOTO: Vyše 700 džudistov na Štiavničkách. Bystrickí pretekári žali úspechy

Pod Urpínom sme zažili veľký športový sviatok. Medzinárodný mládežnícky turnaj pritiahol stovky džudistov. Naši sa medzi nimi nestratili!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vyše 700 džudistov na Štiavničkách. Bystrickí pretekári žali úspechy
21
Galéria
Zdroj: Judo Grand Prix BB

Cez víkend sa na Štiavničkách uskutočnil 4. ročník medzinárodného mládežníckeho turnaja Judo Grand Prix Banská Bystrica 2017, ktorý potešil organizátorov rekordnou účasťou 721 pretekárov z 12 európskych krajín, čím ho posunula medzi najväčšie mládežnícke turnaje v džude organizované v Európe.

Zdroj: Judo Grand Prix BB

Vyše dvojnásobný počet

V žiackych a dorasteneckých kategóriách pricestovalo do mesta pod Urpínom až 721 pretekárov z Čiech, Slovinska, Ukrajiny, Poľska, Bieloruska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Chorvátska, Maďarska, Rakúska a Ruska (Tumen) a samozrejme Slovenska. Počet účastníkov sa oproti predchádzajúcim ročníkom viac ako zdvojnásobil. O kvalitách turnaja čo to napovedá aj fakt, že Český zväz džuda vybral banskobystrickú Grand Prix 2017 spolu s turnajmi vo Varšave a v Erfurte k povinným zahraničným turnajom stredísk mládeže a Česká republika tak tvorila jednu z najpočetnejších výprav.

V sobotu 18. februára patrila hala žiackym kategóriám a praskala vo švíkoch až do neskorých večerných hodín. Na štyroch žinenkách potvrdili svoje kvality aj domáci pretekári z Judo klubu Dukla, kde bez akýchkoľvek zaváhaní zvíťazili Benjamín Maťašeje (MU15/+73kg) a Ema Fízelová (MU13/-63kg). Zbierku medailí pre klub doplnili striebrom Alex Maruška (MU15/-66kg) a bronzom Peter Kyzek (MU11/+50). Z domácich klubov si najvyššie pódiové umiestnenie vybojovali ešte Marko Madoš z ŠK UMB v kategórii MU13/-46kg a Nina Filkorová z ŠKP v kategórii FU11/+50kg. Úspešné ťaženie domáci klub zavŕšil súťažou družstiev, kde Judo klub Dukla opäť obsadil najvyšší stupeň víťazov. Striebro si odnieslo družstvo Ljublanského JK Bezigrad a bronz poputoval v rukách JK Lokomotiva do Rimavskej Soboty.

Najlepší z Dukly

Krátku prestávku si súťažiaci urobili len počas slávnostného otvorenia, kde primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko ocenil najlepších športovcov Judo klubu Dukla za rok 2016 a prezident Slovenského zväzu džuda Ján Krišanda vyhlásil najlepších džudistov, ktorí sa umiestnili na prvých troch priečkach v celoslovenskom rankingu. Malí džudisti z prípravky si pre divákov pripravili efektné ukážky tréningu.

Nedeľa 19. februára pokračovala už vo voľnejšom tempe zápolením dorastencov. Z domácich reprezentačnú formu zlatom potvrdili Alex Barto (MU18/-73kg) a Bruno Banský (MU18/-60). Na strieborný stupeň víťazov sa postavili Benjamín Maťašeje (MU18/+90kg), ktorý sa s kategóriou dorastencov len zoznamuje a Veronika Saboová (MU18/-52kg). Bronzové umiestnenia doplnili Šarlota Riňáková (MU18/-63kg) a Alexander Bychkov (MU18/-45kg).

Celkovo skončil s počtom získaných medailí Judo klub Dukla spomedzi 92 súťažiacich klubov na skvelom štvrtom mieste.

Najlepší džudisti z Judo klubu Dukla za rok 2016:

  • Kategória mladší žiaci – Ema Fízelová
  • Kategória starší žiaci – Benjamín Maťašeje
  • Kategória dorastenci – Márius Fízel

Pozrite si zábery z veľkého zápolenia džudistov v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Bystrickí džudisti s úspechmi na medzinárodnom turnaji
21
Galéria
Zdroj: Judo Grand Prix BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM