Jakub Forgács Iné športy

FOTO: V Bystrici sa zrodil najlepší svetový výkon roka. Prvýkrát víťazstvo 2 výškarov

Banskobystrická latka výkonmi nesklamala. Svedčí o tom aj úctyhodná výška, ktorú pokorili Drouin a Bednarek!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Bystrici sa zrodil najlepší svetový výkon roka. Prvýkrát víťazstvo 2 výškarov
25
Galéria
Zdroj: TASR

Na 23. ročníku Banskobystrickej latky sa v hale na Štiavničkách zrodil najlepší svetový výkon roka 233 cm v podaní až dvoch skokanov, víťazných Kanaďana Dereka Drouina a Poliaka Sylwestera Bednareka, tretí skončil Pavel Seliverstau z Bieloruska s 231 cm. O prvenstve v konečnom dôsledku malo rozhodnúť až rozoskakovanie, no obaja po neúspešnom pokuse na 235 cm už ďalej neskákali a dohodli sa na spoločnom víťazstve. Darilo sa aj slovenskému výškarovi Lukášovi Beerovi, piatemu s osobným rekordom 228 cm.

Prvýkrát dvaja víťazi

Na 228 cm rozburácal divákov Lukáš Beer s osobným rekordom hneď na prvý, perfektne zvládnutý pokus. S rovnakou výškou si poradili dovedna až ôsmi a o poradí sa rozhodovalo až na výške 231 cm, ktorá znamenala aj najlepší svetový výkon. Pri úvodnom skoku Beera latka takmer zostala na stojanoch a zapísal si prvý neplatný pokus. Jeden pokus stačil Kanaďanovi Drouinovi, aby zdolal poľahky 231 cm, v druhej sérii ho napodobnil s osobným rekordom Poliak Bednarek, v tretej Beer latku len ľahučko zhodil, Bielorus Seliverstau si zasa vytvoril absolútny osobný rekord, Thomas sezónne maximum.

Na 233 zažiaril v druhom pokuse 27-ročný Bednarek ďalším zlepšením svetového maxima a pridal sa k nemu aj Derek Drouin. O víťazstvo bojovali na 235 cm, no aj s Donaldom Thomasom, ktorý si jeden pokus, napokon neúspešný, presunul. Freneticky pokles vypredanej haly už nepomohol ani jednému a keďže mali obaja zhodný počet opravných pokusov a v rozoskakovaní boli obaja na 235 cm neúspešní, víťazov prvýkrát v histórii BBL ocenili až dvoch.

12 štartujúcich

Divákov v hale na Štiavničkách súťaž žien úplne neuspokojila, a tak očakával medzi mužmi dramatickejší súboj a hodnotnejšie výkony. Z 12-tich štartujúcich sa mohli deviati pochváliť osobnými rekordmi na 230 cm a viac, napätie do večera však vzniesli hlavne dve najväčšie hviezdy olympijský víťaz z Ria a majster sveta Kanaďan Drouin a strieborný v Londýne, vlaňajší víťaz Diamantovej ligy Američan Kynard. Obaja 26-roční skokani si boli podobní aj vzrastom, Kynard so 194 cm len o dva cm nižší. Už tradične sa najžiarivejšími osobnosťami nechali inšpirovať aj dvaja Slováci Matúš Bubeník a Lukáš Beer.

Drouin zažíval na BBL halovú premiéru v Európe a prvýkrát si zaskákal na halovom podujatí s hudbou. Očakávalo sa prekonanie najlepšieho výkonu tejto halovej sezóny, 230 cm skočili traja a všetci skákali aj na BBL, Mexičan Rivera-Morales, Poliak Bednarek a Bielorus Seliverstau.

Pred súťažou mužov otvoril 23. ročník BBL olympijský víťaz chodec Matej Tóth. Začalo sa na 210 cm, na rozohriatie si ich naložili siedmi, medzi nimi aj obaja Slováci. Na 215 sa pridali aj Kynard s Drouinom a bolo zaujímavé, že o prvý nevydarený pokus zo všetkých súťažiacich, 17-ty v poradí, sa postaral najväčší favorit Drouin.

Na 225 cm skákali všetci 12-ti a hodnota limitu na HME bola inšpirujúca najmä pre Bubeníka. Aj keď výkon z leta ho starosti o účasť v Belehrade zbavoval, chcel túto normu na BBL potvrdiť. Žiaľ, zaradil sa medzi štyroch, ktorí už 225 cm nezdolali a so sezónnym maximom skončil na delenom 9. mieste.

Zdroj: TASR

Hlasy

Lukáš Beer po súťaži: „Dúfam, že toto nebol môj životný výkon, no asi až zajtra ho budem naplno vnímať, teraz som maximálne spokojný. Hala ma podržala, diváci boli fantastickí, no dúfam, že aj inde si skočím osobáky. Mal som tušenie, že skočím vysoko, no nebolo to v technike ešte optimálne, chýba mi ešte viacero kvalitných súťaží. Toto bola prvá v takejto skvelej konkurencii.“

Sylwester Bednarek po svojej premiére na BBL vysvetľoval, prečo ďalej neskákal v rozoskakovaní. „Už som bol unavený, tých 233 bolo super a stačilo mi. Možno o rok, o dva sa mi 235 cm podarí, rád sa sem vrátim.“

Spoločný víťaz Derek Drouin: „Strávil som tu skvelé chvíle a som veľmi spokojný ako to dopadlo. Spoločné víťazstvo ma veľmi teší, atmosféra bola skvelá.“

Výsledky

muži: 1. Drouin (Kan.) a Bednarek (Poľ.) obaja 233 – najlepší svetový výkon roka, 3. Seliverstau (Biel.) 231, 4. Thomas (Bah.) 231, 5. Lukáš BEER (SR) 228, 6. Rivera-Morales (Mex.) 228, 7. Kynard (USA) 228, 8. Ivanov (Bul.) 228, … 9. Matúš BUBENÍK (SR) 220

Pozrite si výkony výškarov na Banskobystrickej latke v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Banskobystrická latka prvýkrát s dvomi víťazmi
25
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM