Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Všimli ste si? Bystrický parčík skrášľuje jedinečná maketa mesta

Parky Bystričania nemusia využívať len na oddych. Môžu aj obdivovanie tvorivého ducha. Najnovšie sa totiž v jednom objavila drevená maketa centra a dominánt mesta. Prečo ju sem premiestnili?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Všimli ste si? Bystrický parčík skrášľuje jedinečná maketa mesta
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

V parku pri Mestskom úrade sa objavilo neobyčajné zobrazenie mesta. Drevená maketa Bystrice zobrazuje pohľad na hlavné námestie a dominanty mesta. Samotné dielo vzniklo už v minulom roku a my sme vám priniesli rozhovor s jeho tvorcom Martinom Jánošom. Na pôvodnom mieste, kde stálo, na námestí Slobody na podstavci, sa však dlho neohrialo. Bolo po troch mesiacoch odstránené. Zisťovali sme dôvody jeho premiestnenia.

Na podnet poslanca

„Išlo o interpeláciu jedného z poslancov MsZ, ktorý žiadal nájsť pre repliku historických objektov mesta inú, vhodnejšiu lokalitu. Výstavka bola podľa jeho slov na podstavci po soche V. I. Lenina na Námestí Slobody predmetom kritiky nielen laickej, ale aj odbornej verejnosti. Replika bola odstránená v novembri 2015,“ informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Drevená maketa Bystrice prináša nielen umeleckú, ale aj pridanú hodnotu do nevyužitého priestoru parku. Autorom prvotnej myšlienky je Igor Šimeg. „Je úžasné, ako Banskobystričania vnímajú, že je to dielo ľudských rúk a ľudského umu a srdca. Ľudia sa s tým identifikujú, kedže ide o dielo, ktoré reprezentuje Banskú Bystricu,“ povedal. Ako uviedol Šimeg, v najbližšej budúcnosti k makete pribudnú aj popisky.

Vyrezávaná nádhera

3D maketa bola na nové miesto inštalovaná po skončení festivalu umenia a dizajnu 27. júna 2016. Viacerí obyvatelia ju spozorovali len nedávno. „Najprv som si myslela, že sú to kamene, čo tu niekto zabudol. Ale teraz vidím, aké je to nádherné. Je skvelé, že to ľudia vidia z viacerých strán,“ uviedla pani, ktorá sa pri makete pristavila.

„Maketa je vyrezávaná aj maľovaná a je ošetrená, napatinovaná akrylom, ako pri iných drevených sochách osádzaných v exteriéri. Je upevnená na kovových platniach, pevne ukotvená na ihliciach, takže by mala odolať počasiu aj prípadným vandalom,“ uviedol organizátor myšlienky.

V priestore parčíku, ktorý sa upravuje, sú novinkou aj vyrezávané drevené lavičky. „Všetky lavičky sú inšpirované historickými osobnosťami Banskej Bystrice. K nim pribudnú ešte popisky o banskobystrických dejateľoch, ktorí tu pôsobili. Do budúcna by sme chceli pridať aj knižničku s ich dielami,“ konkretizoval plány dotvorenia priestoru mestského parku Šimeg.

Pozrite si krásnu maketu Bystrice na záberoch v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Minimestečkom to v Bystrici ešte nekončí: Plány sú megalomanské, bronz, hudba aj striekajúce fontánky!

FOTO: Kúsok originality na bystrickom múre. Spozorovali ste netradičnú výzdobu?

FOTO: Bystrické námestie a dominanty tesané z dreva
10
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM