Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Kúsok originality na bystrickom múre. Spozorovali ste netradičnú výzdobu?

Jednoduché dielo, no púta pozornosť a prináša úsmev na tváre okoloidúcich. Zaujímalo nás, kto stojí za nevšedným výtvorom v uliciach Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kúsok originality na bystrickom múre. Spozorovali ste netradičnú výzdobu?
Zdroj: Dnes24.sk

Múr na Krížnej ulici v Banskej Bystrici má už niekoľko týždňov vskutku originálnu výzdobu. Drevení panáčikovia zobrazujú klasický cvičebný úkon mlynské kolo a rovnako sa aj nazýva celé dielo. Kedže je táto výzdoba situovaná v bočných uličkách, predpokladali sme, že ju viacerí nezaregistrovali. V redakčnej hádanke na našom Facebooku ale obyvatelia mesta hravo spoznali úsek spájajúci Lazovnú ulicu s Hornou Striebornou.

Kedže múr patrí Centru nezávislej kultúry, zisťovali sme viac priamo tam. „Panáčikov navrhol bystrický študent architektúry Martin Sedláček. Ide o žáner umenie vo verejnom priestore, účelom ktorého je poukázať, že za múrom je Záhrada,“ objasnil Milan Zvada, dramaturg kultúrneho centra Záhrada.

Záhrada je aj pre ľudí, ktorí majú myšlienku a vedia ju realizovať. „Martin prišiel s nápadom minulý rok v lete, mal to rozkreslené a chodil okolo múru. My sme sa rozhodli ho podporiť, brali sme to aj ako umeleckú intervenciu. Celé to vyrobil u nás v dielni, dosky aj materiál sme dali my. On dielo za pomoci dobrovoľníkov zostrojil,“ popísal podrobnejší postup prác Zvara.

Celé dielo bolo na kované tyče osadené na prelome mesiacov apríl a máj. V kultúrnom centre nedávno svojpomocne opravovali aj chodník a revitalizovali záhradný park. Ako prezradil Zvada, do budúca majú plány, podobnými dielami skrášliť priestor centra.

Netradičné dielo na bystrickom múre si môžete pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Suchý vrch a Urpín v plnej kráse. Mladý Bystričan natočil VIDEO ako z rozprávky

Bystrica sa môže pochváliť nevšednou novinkou. V meste otvoria prvú eko záhradku

FOTO: Drevený panáčik ako výzdoba múru
7
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM