Jakub Forgács Správy

FOTO: Vodiči sa dočkali. Upravená križovatka Sielnica už slúži motoristom

Na úseku diaľnice R1 Kováčová – Banská Bystrica, západ sa podľa NDS zvýšila bezpečnosť. Pozrite, čo všetko so sebou prinieslo dobudovanie križovatky!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vodiči sa dočkali. Upravená križovatka Sielnica už slúži motoristom
3
Galéria
Zdroj: ndsas.sk

Upravenú križovatku Sielnica odovzdala Národná diaľničná spoločnosť do užívania motoristom. „Jej dobudovaním sa zvýšila bezpečnosť na úseku diaľnice R1 Kováčová – Banská Bystrica, západ,“ uviedla Michaela Michalová, hovorkyňa spoločnosti.

Úprava križovatky Sielnica pozostávala z dobudovania pripájacích a odbočovacích prídavných pruhov obojstranne v celkovej dĺžky 1954 m (2 úseky pripájacích pruhov a dva úseky odbočovacích pruhov).

„Vybudovaním pripájacieho pruhu sme rozšírili existujúci mostný objekt na R1 a doplnením odbočovacích vetiev sme vybudovali aj potrebné zárubné múry pod mostom nad rýchlostnou cestou. Taktiž sme vybudovali aj protihlukovú stenu s výškou 4 m a dĺžkou 785.1 m, ktorá odbremení obyvateľov žijúcich v tejto oblasti od hluku z premávky na rýchlostnej komunikácii,“ pokračovala Michalová.

„Rozšírenie existujúceho mostného objektu na rýchlostnej ceste nad pôvodným korytom Sielnického potoka si vyžiadalo síce predĺženie lehoty výstavby o pár týždňov, výsledkom je však spevnenie mostného telesa výmenou štyroch nevyhovujúcich mostných nosníkov za nové a vybudovaním novej betónovej dosky, čím sa výrazne zvýšila bezpečnosť objektu aj križovatky ako celku,“ uviedla hovorkyňa.

Mimoúrovňová križovatka rýchlostnej cesty R1 a cesty III/06614 je súčasťou úseku R1 Kováčová – Banská Bystrica, západ a zabezpečuje prístup do obce Sielnica, pripojenie kúpeľov a letiska Sliač a priľahlej spádovej oblasti na rýchlostnú cestu. Zmluvná cena za dobudovanie križovatky Sielnica je približne 2,2 milióna eur bez DPH. Stavbu realizovala spoločnosť Eurovia.

V OBRAZOCH: Upravená križovatka Sielnica už slúži motoristom
3
Galéria
Zdroj: ndsas.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM