Marcel Páleš Samospráva

FOTO: Velitelia posádok hlavných miest stredoeurópskeho regiónu sa stretli v Banskej Bystrici

V stredu 29. 5. sa uskutočnilo prijatie veliteľov posádok hlavných miest stredoeurópskeho regiónu. Primátor mesta ich privítal pred Radnicou a spoločne pokračovali v rozhovoroch v Cikkerovej sieni. Navštívili aj Pamätník SNP a iné miesta...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Velitelia posádok hlavných miest stredoeurópskeho regiónu sa stretli v Banskej Bystrici
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Na rokovaní primátor vyjadril potešenie nad tým, že počas svojej konferencie navštívili mesto Banská Bystrica. „Myslím si, že návšteva veliteľov posádok hlavných miest stredoeurópskeho regiónu poukazuje na dôležitosť Banskej Bystrice či už ide o jej historickú úlohu v Slovenskom národnom povstaní alebo blízkosť letiska Sliač, ktoré je zo strategického hľadiska veľmi významné, “ vyjadril sa primátor Gogola.

Velitelia navštívili aj pivovar

Plukovník Burda, veliteľ posádky Bratislava, predstavil jednotlivých členov delegácie a poinformoval o programe a aktivitách, ktoré absolvujú počas pobytu na Slovensku. „Chcel by som sa poďakovať primátorovi mesta za vrúcne privítanie, poskytnutie priestorov a prípravu programu, ktorý bude určite veľmi zaujímavý pre členov delegácie. Som rád, že sme mohli prísť do mesta v centre Slovenska, ktoré je hlavným mestom Slovenského národného povstania,“ povedal plukovník Burda.

Delegácia sa po krátkych rozhovoroch a odovzdaní darov presunula do Múzea SNP, kde slávnostne položila vence k jednému z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku – Pamätníku SNP. Po prehliadke múzea pokračoval program delegácie návštevou pivovaru Urpiner.

Medzinárodné posilnenie vzájomných vzťahov

Velitelia navštívili Banskú Bystricu v rámci Medzinárodnej konferencie veliteľov posádok stredoeurópskeho regiónu, ktorá sa koná v dňoch 28.- 31. 5. 2013 v Bratislave. Na konferencii sú prítomní velitelia posádok z Poľska, Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Maďarska, Slovinska a Talianska. Hostiteľom konferencie je plukovník Ján Burda, veliteľ Veliteľstva posádky Bratislava.

Klub veliteľov posádok bol založený v októbri 1994 s cieľom podporiť a posilniť vzájomné znalosti, skúsenosti a vzťahy medzi veliteľmi posádok v strednej Európe.

Velitelia posádok stredoeurópskeho regiónu v BB
30
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM