Jakub Forgács Správy

FOTO: V regióne otvorili unikát. Cintorín, aký nenájdete nikde inde na Slovensku

Mnohým ľudom nevyhovuje dnešná podoba uponáhľaných pohrebov a chladných cintorínov. Aj to boli dôvody na vytvorenie unikátneho miesta, ktoré je prvým na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V regióne otvorili unikát. Cintorín, aký nenájdete nikde inde na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: TASR

Iba kúsok od Bystrice, vo Zvolene, vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu, ktoré v rámci svojho projektu takto otvárajú na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.

Pochmúrne cintoríny

Podľa Uherkovej mnohým ľudom nevyhovuje dnešná podoba uponáhľaných pohrebov a chladných cintorínov. „V Záhrade spomienok sa prepája úcta k prírode, s úctou k ľudom. Vo vyhradenej časti zvolenského cintorína sa bude pochovávať v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch, či pri koreňoch stromov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť tak civilné, ako aj cirkevné, budú prebiehať pod šírym nebom,“ hovorí.

Pri príležitosti dnešného slávnostného otvorenia prírodného cintorína zasadili zástupca primátorky mesta Zvolen Jaroslav Stehlík a riaditeľ mimovládnej organizácie Živica Juraj Hipš pri vchode do Záhrady spomienok dva stromy, čím vytvorili bránu do tohto unikátneho miesta.

Záhrada spomienok

Podľa Moniky Suchánskej bude každé miesto s urnou označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom. Zriaďovateľom Záhrady spomienok je Živica v spolupráci so spolkom Ke Kořenum, ktorý založil v Českej republike prvý prírodný cintorín Les vzpomínek.

Vznik prírodného cintorína vo Zvolene bol možný aj vďaka ideovej podpore Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene a najmä mesta Zvolen. Finančne ho podporila nadácia Ekopolis.

Pozrite si v priloženej fotogalérii unikátny cintorín!

V OBRAZOCH: Prvý prírodný cintorín na Slovensku vyrástol vo Zvolene
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM