Kultúra

FOTO: V Ázii spoznajú kus našej histórie. Kroje z Očovej putujú na Taiwan

Na výstavu do Taiwanu putuje 12 miestnych krojov. Vzácne kúsky zahŕňajú viac ako 100-ročné rozpätie a predstavujú rôzne podoby slávnostného obliekania tamojších ľudí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Ázii spoznajú kus našej histórie. Kroje z Očovej putujú na Taiwan
3
Galéria
Zdroj: TASR

Na Taiwan putujú pôvodné kroje z Očovej v okrese Zvolen. Vystavené budú na expozícii, ktorá sa tam koná od 7. júla do 19. augusta pri príležitosti Medzinárodného festivalu detského folklóru a folklórnych hier. Vzácne kroje zahŕňajú viac ako 100-ročné rozpätie a predstavujú rôzne podoby slávnostného obliekania tamojších ľudí.

„Na výstavu, ktorú nám sprostredkoval Slovenský ekonomický a kultúrny úrad Taipei, sme vybrali celkom 12 krojov. Najstarší pritom pochádza ešte z konca 19. storočia, najmladší bol vyrobený iba pred niekoľkými rokmi,“ povedal riaditeľ remeselného dvora a zároveň šéf Folklórneho súboru Očovan Pavel Holík.

Kroje pochádzajú zo zbierky tamojšieho občianskeho združenia Očovan, ktoré ich odkúpilo od miestnych obyvateľov. „Sú to autentické originály z danej doby, sprevádzali našich ľudí počas rôznych udalostí v obci,“ priblížil Holík. Ich ceny sa počítajú v stovkách eur, niektoré s doplnkami presahujú tisícku. Historická hodnota niektorých sa však nedá vyčísliť.

Kroje budú vystavené spolu s ďalšími z celého sveta v meste Yilan. Na festivale sa má zúčastniť okolo 100 folklórnych súborov z celého sveta.

Pozrite si v priloženej fotogalérii pôvodné kroje z Očovej!

V OBRAZOCH: Na výstavu do Taiwanu putuje 12 miestnych krojov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM