Jaroslav Dodok Od Vás

FOTO: Študenti protestujú na Námestí SNP: Toto odkazujú extrémistom a okoloidúcim!

Občianski aktivisti sa rozhodli pred Úradom Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadriť svoj postoj. Nepáči sa im šírenie extrémizmu a netolercie. Na dnešný protest si zobrali aj špeciálne transparenty, ktorými Bystričanov prekvapili. Ako reagovali na mladých ľudí okoloidúci?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Študenti protestujú na Námestí SNP: Toto odkazujú extrémistom a okoloidúcim!
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok krátko po 14-tej hodine sa na námestí SNP s transparentmi v ruke zišla skupina mladých ľudí, ktorá Bystričanov oslovovala netradičným spôsobom. Študenti pricestovali na protest z Banskej Štiavnice. Banskú Bystricu si vybrali preto, lebo sa v nej nachádza veľa ľudí, na ktorých môžu apelovať so zvýšením tolerancie. Na Námestí SNP sme sa boli pozrieť, akciu študentov sme zachytili aj vo fotogalérií.

„Sme skupina mladých ľudí a vznikli sme ako reakcia na povolebnú situáciu na Slovensku. Jedného dňa sme si napísali a zistili sme, že máme rovnaký názor. Spojila nás myšlienka za demokraciu a teda proti extrémizmu,“ hovorí Ema Rajčanová, ktorá stojí za vznikom iniciatívy Kvety demokracie.

Zamrzli pred úradom

Jej členovia sa dnes stretli na Námestí SNP, neskôr sa presunuli aj pred Úrad Banskobystrické samosprávneho kraja. Náhoda to nebude. Skupinka šiestich študentov sa rozostavila v priestore a na niekoľko minút spolu s transparentmi v ruke „zamrzla“ v rôznych polohách. Takýmto spôsobom mladí pútali pozornosť ľudí.

„Extrémizmus na SLovensku vnímam cez postoje ľudí, ich názory. Vidím nenávisť voči ľuďom iným ako sú oni sami, diskrimináciu, delenie spoločnosti,“ gymnazistka Ema. Keď sa jej pýtame, prečo vznikajú medzi študentmi extrémistické nálady, myslí si, že istá skupina študentov to berie ako formu rebélie, ktorá im je sympatická. Na druhej strane ju teší, že sa našla početná skupina mladých, ktorí si uvedomujú, aké možnosti a príležitosti im demokracia a rôznorodosť prinášajú.

Ľudí akcia aktivistov prekvapila. Pri študentoch sa niektorí z nich aj zastavili a čítali si odkazy na kartónoch. „Dnes chceme ľudom odkázať, aby mysleli kriticky, aby sa zamýšľali nad tým, čo sa deje a neprijímali všetko tak, ako im to prinesú médiá,“ hovorí o posolstve dnešného protestu Rajčanová.

Reakcie Bystričanov boli rôznorodé

Niektorí si mysleli, že je to protest proti homosexuálom, iní v ňom hľadali politické ciele. Rodinka, ktorá prechádzala navôkol zas pokyvovala hlavou a s aktivitou mladých súhlasila. „Diskrimináciu na Slovensku veľmi neriešim, no zaujala ma forma, akou mladí vyjadrujú svoj názor,“ povedala nám Magdaléna (48). Odkazy na transparentoch si prečítala a mladých ľudí pochválila.

„Snažili sme sa vytvoriť odkazy na určité diskriminované skupiny, ako sú deti, utečenci, Rómovia či homosexuáli,“ bližšie popisuje transparenty Veronika Kvietková z iniciatívy Kvety demokracie. Fakty, ktorými aktivisti pútali pozornosť, si môžete prečítať v našej fotogalérii.

Študent Jakub Seneši, ktorý sa do dnešnej akcie zapojil, má s diskriminovanými skupinami aj vlastnú skúsenosť. „Mám dokonca kamarátov, ktorí sú homosexuáli a nerobí mi to žiadny problém,“ hovorí o svojom postoji. Mladí aktivisti chcú s podobnými akciami pokračovať, už zajtra navštívia základné školy. Chystajú sa organizovať aj viaceré diskusie.

Prečítajte si aj:

Kuzminová, missky aj hráči amerického futbalu obsluhovali Bystričanov. Koľko vyzbierali na dobrú vec?

FOTO: Mladí aktivisti protestujú pred Úradom BBSK
13
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM