Jakub Forgács Správy

FOTO: Stovky Bystričanov vymenili autá za bicykle. Najazdili vyše 50 000 kilometrov

Celonárodná kampaň Do práce na bicykli 2017 sa skončila. Ako sa v nej darilo Bystrici?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Stovky Bystričanov vymenili autá za bicykle. Najazdili vyše 50 000 kilometrov
8
Galéria
Foto: Martin Dubovský

V utorok sa pred historickou Radnicou na Námestí SNP konalo vyhodnotenie 6. ročníka kampane Do práce na bicykli. Rekordný počet 448 účastníkov v 130 tímoch počas nej najazdil až 7455 jázd a 52 813 kilometrov na bicykli. Aj vďaka chodcom a súťažiacim, ktorí využívali počas mája MHD, sa tak v banskobystrických uliciach neocitlo 14 255 kilogramov CO2 v porovnaní s cestou autom. Zároveň boli mestské cesty počas ranných a večerných špičiek odľahčené o takmer 6-tisíc áut za mesiac.

Tradičná súťaž podporujúca rozvoj nielen cyklistickej, ale aj iných foriem ekologickej dopravy v meste pod Urpínom tak dokázala aj roku 2017 dostať na bicykle vyšší počet súťažiacich ako pred rokom, kedy sa ich do pelotónu pridalo 403 v 122 tímoch. V počte odjazdených kilometrov sa aj vďaka tejto účasti mesto zaradilo na 4. miesto zo 74 prihlásených samospráv, pričom za každého Banskobystričana vrátane detí a dôchodcov súťažiaci odjazdili 686 metrov na bicykli.

„Banská Bystrica má s veľkým náskokom najhoršie podmienky pre cyklistov nielen v porovnaní s krajskými mestami, ale aj mnohými okresnými. Je preto neuveriteľné, aká silná cyklistická komunita v meste existuje, a napriek absencii cyklotrás sa každý rok vo väčšom počte zapája do kampane,“ uviedla hlavná koordinátorka kampane Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica a doplnila: „Účasť ľudí v kampani nie je samoúčelná. Väčšina z nich tým dáva najavo to, aby boli cyklistom vytvorené adekvátne a bezpečné podmienky na presun po meste v podobe cyklotrás. Veríme, že mesto tento ich hlas vypočuje.“

Na vyhodnotení kampane sa zúčastnil aj viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík, ktorý účastníkov informoval o rozpracovaných projektoch cyklotrás na čele s „Podlavickou“, ktorá by sa mohla začať stavať už koncom tohto roka. Tým by sa stala vôbec prvou plnohodnotnou cyklotrasou v meste.

Vo svojich slovách sa pozastavil aj nad bystrickým Námestím SNP, ktoré je už piaty rok otvorené pre cyklistov: „Mám skúsenosti z ostatných miest, kde nás primátori oslovujú, koľko máme zranených, koľko mŕtvych na námestí, ktorých zrazili cyklisti. A veľmi sa divia, keď hovorím, že nula. Keď hovorím, že cyklisti, ktorí chodia po námestí spolu s pešími, sú k nim veľmi ohľaduplní, a ohľaduplní sú aj chodci. Vytvára to spojený organizmus, kde naozaj nič nehrozí a netreba sa toho báť.“ Vyslovil zároveň myšlienku, že banskobystrický príklad budú nasledovať aj ďalšie mestá: „Verím, že všetky pešie zóny na Slovensku raz budú vyzerať tak, ako naše námestie.“

Na záverečnom vyhodnotení boli okrem vyžrebovania výhercov hodnotných cien predstavení a ocenení aj súťažiaci, ktorí v celomestských štatistikách zvíťazili v jednotlivých hodnotených kategóriách. Spomedzi tímov absolvoval najviac jázd (162) tím UAKOM z Univerzity Mateja Bela, najviac kilometrov odjazdil tím ACE Healthcare (2261,97 km) zo spoločnosti Asseco Central Europe. Najviac jázd spomedzi jednotlivcov absolvoval Zdenko Boháč (48) a kategóriu odjazdených kilometrov vyhral Tomáš Koleda (1040 km). Samostatné ocenenie získala spoločnosť Orange, ktorá sa na celkovom počte 448 tohtoročných účastníkov podieľala bezmála 10 percentami – súťažilo za ňu až 40 zamestnancov.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z vyhodnotenie kampane Do práce na bicykli v Bystrici!

V OBRAZOCH: Do práce na bicykli 2017 - vyhodnotenie kampane
8
Galéria
Foto: Martin Dubovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM