Jakub Forgács Samospráva

FOTO: Podpredseda vlády v Bystrici. Spolu s primátorom Noskom otvorili NOVINKU

Starostovia i podnikatelia dostali nového pomocníka. V meste pod Urpínom sa otvorenia dočkalo informačno-poradenské centrum. Na čo poslúži?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Podpredseda vlády v Bystrici. Spolu s primátorom Noskom otvorili NOVINKU
6
Galéria
Zdroj: TASR

Starostovia obcí, ale i podnikatelia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) dostali pri svojich zámeroch čerpať eurofondy veľkú pomocnú ruku v podobe informačno-poradenského centra. To otvoril v pondelok na Mestskom úrade v Banskej Bystrici podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini s primátorom Jánom Noskom.

V praxi to znamená, že už sa nemusia obracať na rôzne agentúry, ktoré si za svoje služby fakturujú stovky eur. V tomto centre sa dozvedia všetko o možnostiach a spôsoboch čerpania eurofondov. Zistia, z akého operačného programu by ich bolo možné financovať, koľko by mohli dostať, či je taká výzva plánovaná, alebo je už otvorená a pod. Kompletné poradenstvo je bezplatné, podporované z prostriedkov EÚ.

Podobné centrá už fungujú na šiestich úradoch samosprávnych krajov, iba v Banskej Bystrici museli zvoliť priestory mestského úradu.

„V Banskej Bystrici sme, žiaľ, na rozdiel od iných krajov museli hľadať spoluprácu na mestskom úrade, pretože BBSK vzhľadom na identifikovanie čierneho zamestnávania a takého správania sa pána župana nemôže prijímať štrukturálne fondy. Nie je to rozhodnutie vlády, ale rozhodnutie EÚ, ktorá také usmernenia používa v rámci celej EÚ. Nie je to trest banskobystrickej župe, rovnaké pravidlá platia všade v EÚ. Hľadali sme spôsob, ako priniesť tieto informácie aj pre obyvateľov BBSK, nebolo by fér, keby trpeli len pre to, koho majú na čele župy a ako ju riadi,“ vysvetlil Pellegrini.

Ako tiež uviedol, projekt informačno-poradenského centra je oficiálne plánovaný do roku 2018, ak sa však ukáže jeho opodstatnenosť, disponujú financiami v takom objeme, že ho budú môcť financovať a prevádzkovať až do roku 2023.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z otvorenia informačno-poradenského centra!

V OBRAZOCH: Otvorenie informačno-poradenského centra v Bystrici
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM