Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Páračky a k tomu fašiangová zábava. Tradície spojili v Bystrici celé generácie

Na Fončorde ožili tradície. Malých aj veľkých prilákalo páranie peria, no zažili oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Páračky a k tomu fašiangová zábava. Tradície spojili v Bystrici celé generácie
17
Galéria
Zdroj: Boričová / Javorčíková

Na bystrickom sídlisku ožili tradície. V Komunitnom centre (KC) Fončorda sa v pondelok popoludní konali páračky a fašiangy, ktoré preniesli návštevníkov do čias, keď bolo v tomto období hlavne na dedinách veselo. Nechýbali fašiangové pesničky, hry, výstavka krojov, čepcov, šurcov, textílií, ktoré prilákali takmer 80 návštevníkov- Nechýbali medzi nimi dobrovoľníci z KC Fončorda, deti zo ZŠ Moskovská, ZŠ Narnia, seniori z oz AkSen i DC Rozmarín.

Perie párali seniori a deti za spoločným stolom, kde ožívali príbehy našich predkov, všade rozvoniavali chutné domáce šišky, fánky a koláčiky.

Zapojili sa všetky generácie bez rozdielu. Miestny spevokol Radosť s pánom harmonikárom sa postaral o program s fašiangovým repertoárom, nechýbali ani masky. Nevidiaci Jarko si vyskúšal hru na tradičných ľudových hudobných nástrojoch a atmosféru si užíval aj vodiaci pes Kristián. Deti si zase vyskúšali kroje a svadobné čepce.

"Máme radosť, že v Komunitnom centre Fončorda sa stretávajú rôzne generácie, komunikujú v osobnom kontakte a ani vek nie je hendikepom. Je obohacujúce pripravovať na sídlisku takýto druh tematických podujatí, kde sa učíme navzájomZa nápad s páračkami a scenár komunitných fašiangov ďakujeme aktívnej seniorke Majke Lehockej a všetkým dobrovoľníkom, ktorých táto myšlienka oslovila a pomohli nám ju zrealizovať “ dodali Silvia Žabková a Diana Javorčíková, koordinátorky KC Fončorda.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z milej akcie, na ktorej ožili tradície!

V OBRAZOCH: Na bystrickej Fončorde párali perie celé generácie
17
Galéria
Zdroj: Boričová / Javorčíková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM