Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Nevšedné umenie v bystrickej nemocnici. Osudy ľudí pred a po transplantácii

Zachraňujú ľudské životy a pomáhajú zlepšiť životy pacientov. Na orgánové transplantácie upriamila pozornosť netradičná výstava.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nevšedné umenie v bystrickej nemocnici. Osudy ľudí pred a po transplantácii
5
Galéria

Putovnú výstavu umeleckých fotografií profesionálnej fotografky Jeny Šimkovej, ktorá svojim objektívom zachytila osudy a príbehy pacientov pred a po orgánovej transplantácií otvorili vo vestibule lôžkovej časti Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Cieľom výstavy je upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku odberového a transplantačného programu na Slovensku.

„Sme radi, že táto putovná výstava s vysokou umeleckou hodnotou a hlavne osudmi pacientov, ktorí prežili transplantáciu, alebo na ňu ešte len čakajú prišla aj do Banskej Bystrice. Naše pracovisko patrí medzi štyri pracoviská na Slovensku, ktoré realizujú transplantácie a sme jedným z mála centier, kde sa kontinuálne vykonávajú transplantácie pečene. Veríme, že aj týmto spôsobom sa v našom regióne zvýši povedomie o darcovstve orgánov,“ hovorí Eva Lacková, vedúca transplantačného centra v Banskej Bystrici.

Za každou transplantáciou treba vidieť príbeh konkrétneho človeka – pacienta, ktorý je na túto liečbu odkázaný. Len celospoločenská diskusia a konštruktívna spolupráca môže viesť k zlepšeniu situácie v oblasti darcovstva a transplantácie orgánov. Edukácia verejnosti má svoj zmysel a prináša prvé výsledky.

Na fotografiách sú zobrazené dvojice pacientov, ktorých však spája rovnaká diagnóza a životne dôležitý orgán – srdce, pečeň, obličky a pľúca. Jeden z dvojice pacientov je pred transplantáciou a druhý na transplantáciu ešte len čaká. Výstava sa z Bratislavy presunula do Banskej Bystrice, kde bude inštalovaná do 14. 9. 2017 a následne sa presunie do Martina a Košíc – teda miest, kde pôsobia ďalšie transplantačné centrá.

„Bolo pre mňa nesmierne zaujímavé spoznať týchto ľudí. Veľkých bojovníkov. Každý z nich má svoj osobitý, silný príbeh. Príbeh, ktorý v mnohom dojíma a zároveň dáva nádej, že vďaka transplantácii životne dôležitého orgánu môže každý z týchto pacientov žiť. Potrebujú však darcu. Verím, že aj prostredníctvom tejto výstavy fotografií inšpirujeme ľudí na Slovensku zamyslieť sa nad touto témou. Uvažovať o jej dôležitosti, aby o tejto téme doma hovorili,“ vyjadruje sa fotografka Jena Šimková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z výstavy v bystrickej nemocnici!

V OBRAZOCH: V Bystrici vystavujú umelecké foto transplantovaných pacientov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM