Správy

FOTO: Na bystrickom námestí sa oslavovalo. Centrum žilo ekológiou a energiou

Na oslavách štvrťstoročia činnosti Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) mali stovky návštevníkov možnosť spoznať zameranie, úlohy a činnosť SAŽP.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na bystrickom námestí sa oslavovalo. Centrum žilo ekológiou a energiou
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na oslavách štvrťstoročia činnosti Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici, ktoré sa v piatok konali na Námestí SNP a pripomínali si aj Svetový deň životného prostredia, stovky návštevníkov mali možnosť spoznať zameranie, úlohy a činnosť SAŽP. Je odbornou organizáciou ministerstva životného prostredia s celoslovenskou pôsobnosťou zameranou na starostlivosť o životné prostredie a tvorbu krajiny v súlade so zásadami trvalo udržateľného rozvoja.

Podľa Alice Kučerovej zo SAŽP počas celodenného podujatia sa návštevníci priamo od špecialistov agentúry dozvedeli, aké environmentálne a rozmanité služby SAŽP poskytuje, ako aj to, že zbiera, spracúva, analyzuje a sprostredkúva údaje o životnom prostredí, plní úlohy v oblasti starostlivosti o mestské a vidiecke prostredie a podporuje princípy environmentálneho manažérstva. Je sídlom Regionálneho centra Bazilejského dohovoru, zabezpečuje implementáciu národných projektov a sprostredkúva eurofondy.

„Pre deti sme pripravili environmentálne aktivity zamerané na šetrenie energie. S pomocou rodičov či pedagógov si mohli poskladať rôzne obrázky na tému životné prostredie. Pritom sa dozvedeli odpovede na otázky z energy kvízu zameraného na spotrebu a šetrenie energie v domácnosti. Pre najmenších tu bolo energy pexeso, vďaka ktorému sa mohli zoznámiť s rôznymi formami alternatívnych zdrojov energie,“ priblížila Kučerová.

Envirovýchovní špecialisti týmito aktivitami podporili i hlavného partnera podujatia – portál Energie pre Vás, ktorý na podujatí predstavil zelené technológie, úspory energie, ochranu životného prostredia a udržateľnú dopravu v rámci osvetového projektu Dni energie a ekológie na Slovensku – DENS 2018.

V kultúrnom programe sa predstavil aj Tatko Príroda – Miroslav Kasprzyk, ktorého Banskobystričania poznajú ako maskota Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z osláv štvrťstoročia činnosti Slovenskej agentúry životného prostredia!

V OBRAZOCH: Bystrické námestie žilo ekológiou a energiou
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM