Aktualizované Jakub Forgács Správy

FOTO: Čo sa to deje popri Hrone v Bystrici? Takto reagoval primátor na nápisy na stromoch

Mnohí Bystričania zostali pri prekvapení. Keď sa pri prechádzaní popri rieke pozreli na stromy, uvideli toto!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Čo sa to deje popri Hrone v Bystrici? Takto reagoval primátor na nápisy na stromoch
21
Galéria
Zdroj: Za Hron bez betónu

Mesto v stredu predstavilo nové protipovodňové opatrenia. Ochrana má ísť cez celý intravilán mesta, v úseku takmer šesť kilometrov, obojstranne po obidvoch brehoch Hrona. Rozpočet predpokladá sumu 32 miliónov eur. Ohlásený projekt sa však nepozdáva aktivistom, ktorí vystupujú pod názvom Za Hron bez betónu. Tí sa preto rozhodli konať a na stromy pozdĺž Hrona umiestnili pásky a nápisy „376 stromov odsúdených na výrub kvôli betónovému múru.“

Pochybnosti aktivistov

„Chceli sme upozorniť na projekt protipovodňového betónového múru, ktorý je schválený bez vedomia verejnosti, pričom zasahuje výrub 376 stromov a mení tvár mesta. V dnešnej dobe mestá vo svete aj na Slovensku upúšťajú od betónu a nastavujú riešenia, ktoré sú komplexné aj z hľadiska životného prostredia, kvality života obyvateľov a klímy, nie len protipovodňovej ochrany. Bystrica chce byť východiskovým miestom pre turizmus ale rieku zabetónuje tak vodákom ako aj návštevníkom a obyvateľom,“ uvádzajú vo svojom vyjadrení aktivisti.

Okrem toho je podľa ich slov podozrenie, že aj z technického hľadiska má tento projekt niekoľko nedostatkov, ktoré ho v konečnom dôsledku znefunkčňujú. „Napríklad nie je absolútne určené, kto tie zábrany bude stavať v prípade povodňovej hrozby, nie sú na to kapacity,“ píšu vo vyjadrení.

Nosko hovorí o zavádzaní

„Po stredajšej diskusii a verejnom prerokovaní projektu protipovodňovej ochrany intravilánu mesta Banská Bystrica sa dodnes rána objavili takto označené stromy, ktoré hovoria, že mesto ide vyrúbať 376 stromov v celom úseku protipovodňovej ochrany. Ja by som veľmi rád povedal, že je to zavádzajúca informácia, pretože tieto stromy, ktoré sú označené páskami, sa vyrúbať nejdú. Stromy, ktoré sa budú rúbať, sú označené hnedou farbou, majú riadne výrubové povolenie a treba povedať, že na celom úseku, ktorý sa týka mesta, bude vyrúbaných 59 stromov, kde je to potrebné preto, aby sa toto technické opatrenia mohlo zrealizovať,“ uviedol v piatok poobede na mediálnom brífingu primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

„Ďalších 316 stromov sa nachádza v časti popri R1-tke, na dolnom úseku protipovodňovej ochrany, ktoré sa nachádzajú v koryte rieky Hron a budú kompletne nahradené novou výsadbou tak, ako to určí mesto. Čiže centrum mesta bude v zásade zasiahnuté minimálne,“ pokračoval primátor.

„Čo sa týka samotného diela, v centrálnej časti sa nebude meniť nič. Vymenia sa staré protipovodňové múry za nové, ktoré budú kvalitnejšie a budú zodpovedať aj pripomienkam, ktoré adresovalo mesto na adresu investora a budú vo výške 1,2 metra. Jediný centrálny úsek, ktorý označujeme ako budúcu alej, bude chránený múrom, ktorý bude mať výšku dva metre a bude brániť hluku a smogu od zo 66-tky (pri Štefánikovom nábreží). Čo sa týka ďalších úsekov, smerom na Iliaš pribudnú približne 3 km ochranného múru a smerom na Majer približne 2,5 kilometra. Budú vybudované chodníky a tieto chodníky budú slúžiť zároveň na korčuľovanie aj ako cyklotrasa,“ dodal Nosko.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako to v piatok ráno vyzeralo popri Hrone v Bystrici!

V OBRAZOCH: Na stromoch pri Hrone pribudli pásky a nápisy
21
Galéria
Zdroj: Za Hron bez betónu
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM