Jakub Forgács Samospráva

FOTO: Mešká sa tento rok s kosením? Reakcia mesta na sťažnosti Bystričanov

Viacerí Bystričania sa sťažujú, že v meste sa nekosí, ako by sa malo. Kde práve prebieha kosba a ktoré pripomienky ľudí sú považované za opodstatnené?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mešká sa tento rok s kosením? Reakcia mesta na sťažnosti Bystričanov
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

„Hoci nestabilné počasie v poslednom období skomplikovalo kosenie jednotlivých mestských častí, kosby sa realizujú podľa harmonogramu aj naďalej. Zamestnancom ZAaRES-u sa predlžujú smeny a v teréne pracujú aj počas víkendov. Niektoré sťažnosti od Banskobystričanov na nepokosené miesta sú často neopodstatnené. Mesto Banská Bystrica nie je vlastníkom všetkých pozemkov,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Takmer mesiac ubehol odvtedy, čo správca zelene predstavil novú techniku a začal s prvým kosením. „Osvedčila sa nám pomoc odsúdených, ktorí pomáhajú pri odpratávaní pokosenej trávy. Prácu sa snažíme neustále zlepšovať a skvalitniť. Inšpirovali sme sa mestom Prešov a už v najbližšom období budú naši ľudia v teréne používať aj plachty. Tie počas kosenia zabránia odskakovaniu malých skaliek i zašpineniu motorových vozidiel od pokosenej trávy,“ hovorí Ivan Šabo, riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb.

„V týchto dňoch sa kosí Golianova, Hviezdoslavova, Viestova, Spojová, Slnečná, Šalgotariánska ulica či ulica THK. V Sásovej sme po daždivom počasí uprednostnili ulice s vyššou trávou, preto sa môže harmonogram prác na tomto sídlisku mierne líšiť,“ dopĺňa Michal Valent, vedúci úseku zelene v ZAaRES-e.

Ako opodstatnené vníma ZAaRES pripomienky obyvateľov k nepokosenému katolíckemu cintorínu. Ďalšie pozemky s vysokou trávou sú mnohokrát v rukách súkromných vlastníkov. Samospráva nemá efektívne právomoci na to, aby mohla proti takýmto zakročiť. Primátor mesta Ján Nosko preto na stretnutí Združenia miest a obcí Slovenska podal návrh, aby sa posilnili kompetencie samosprávy voči vlastníkom, ktorí sa o svoje nehnuteľnosti nestarajú. Či už v prípade chátrajúcich objektov alebo nepokosených pozemkov, ktoré neprispievajú k celkovej atraktivite mesta.

Čítajte tiež:

Jarná údržba zelene v Bystrici: Aktuálny HARMONOGRAM kosenia podľa ulíc

FOTO: Stavebný ruch na bystrických uliciach. Ako a kde prebiehajú obnovy chodníkov?

Kosba v uliciach Bystrice v OBRAZOCH
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM