Eliška Šándorová Rôzne

FOTO: Jara z Brezna mráz neodradil: Zachytil nielen zatmenie Mesiaca na Horehroní, ale aj ďalší úkaz!

Pozorovatelia oblohy v Európe, Afrike a v Severnej a Južnej Amerike mohli v pondelok v skorých ranných hodinách vidieť úplné zatmenie Mesiaca. Medzi obdivovateľmi nočnej oblohy bol aj Brezňan Jaro Karak.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jara z Brezna mráz neodradil: Zachytil nielen zatmenie Mesiaca na Horehroní, ale aj ďalší úkaz!
7
Galéria
Zdroj: Jaro Karak

Mesiac, ktorý bol 21. januára v splne a súčasne aj v prízemí (perigeum), bol od Zeme vzdialený len približne 357.300 km, čím nastal „superspln“. Mesiac sa počas perigea zdá byť väčší a jasnejší než počas bežného splnu.

Januárový superspln sa nazýva aj „vlčí mesiac“ (Wolf Moon) a výraz „krvavý Mesiac“ (Bloody Moon) sa vzťahuje na červenkasté sfarbenie povrchu Mesiaca, spresňuje webový portál denníka The Guardian.

Sfarbenie vzniká v dôsledku lomu slnečných lúčov, ktoré na Mesiac dopadajú, vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Úplné zatmenie Mesiaca bolo na území Slovenskej republiky pozorovateľné v pondelok v skorých ranných hodinách. Je to posledné úplné zatmenie tohto desaťročia. To najbližšie, 16. júla 2019, bude len čiastočné. V úplnom zatmení uvidíme Mesiac opäť až 7. septembra 2025.

Dôkladná príprava

Keďže v tomto desaťročí išlo o posledné nebeské divadlo tohto druhu, nenechal si ho ujsť ani Jaro Karak z Brezna, ktorý je vášnivý fotograf.

Len tak vybehnúť na kopec a čakať na správne cvaknutie, to rozhodne nebolo. „Už večer pred samotným zatmením som si nabíjal obe batérie do digitálnej zrkadlovky. Keďže som nevedel, aký typ skla (objektivu) použijem na fotenie, tak pre istotu som mal nachystaný "makrak“ 100mm f2.8 a teleobjektiv 70–300mm f5,6-f6,3," hovorí o detailoch prípravy mladý Brezňan.

Kým mnohí ráno pred 4h sladko spali, z teplej periny do –16 °C sa Jarovi veruže nechcelo. Vášeň je však vášeň. V mraze si to poctivo vyšľapal na pole na Mazorníku.

„Mesiac bol ešte v splne a krásne mi osvetľoval zasneženú cestu, takže baterku som nemusel použiť. Zima bola poriadna a už po pár minútach mi pomaly ale isto začali mrznúť palce na nohách,“ smeje sa Jaro.

Fascinujúce divadlo

Na prvé viditeľné úkazy si musel počkať polhodinu, keď sa Mesiac začal sfarbovať do krásnej hnedočervenej farby. To bolo zapríčinené tieňom zemského povrchu.

„Približne o pol 6 ráno to prišlo, Mesiac sa úplne sfarbil do krásnych farieb. Po chvíli ale už začala stúpať vlhkosť a fotoaparát som mal pokrytý námrazou. Ale ešte jednu vec sa mi podarilo zachytiť! A to krásnu konjunkciu dvoch planét – Jupitera a Venuše,“ hovorí s nadšením Jaro, teraz už z tepla domova :)

Ako zachytil zatmenie Mesiaca si pozrite v galérii.

Zatmenie Mesiaca na Horehroní na úchvatných záberoch
7
Galéria
Zdroj: Jaro Karak
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM