Iné športy

FOTO: Bystrickí džudisti zabodovali. Dvojnásobný úspech na medzinárodnom turnaji

Pretekári spod Urpína opäť previedli svoje kvality. V sibírskom Ťumene vybojovali hneď dva cenné kovy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrickí džudisti zabodovali. Dvojnásobný úspech na medzinárodnom turnaji
5
Galéria
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB

Medzinárodný turnaj v džude o Cenu New Stream v ruskom Ťumene býva každoročne zaujímavým stretnutím európskeho a ázijského džuda v kategóriách dorasteniek a dorastencov. Na tom tohoročnom nechýbalo slovenské zastúpenie v podaní mladých džudistov z Judo klub Dukla Banská Bystrica, ktorí po nedávnom historickom úspechu vo Varšave opäť prekonali svoje limity a v silnej konkurencii vybojovali dva kovy.

Západosibírska metropola, ležiaca takpovediac „na polceste“ medzi dvoma kontinentmi, prilákala aj v tomto ročníku rôzne klubové družstvá z Japonska, Iránu, Mongolska, mnohopočetné výpravy z blízkeho Kazachstanu, ale aj regionálne výbery z južného Francúzska alebo dorasteneckú reprezentáciu Rakúska. Samozrejmosťou bola účasť domácej zbornej a silné výbery z rôznych regiónov Ruska. Turnaj sa uskutočnil v dňoch 6.-8. októbra v Olympijskom centre džuda – špecializovanej hale pre džudo, o akej na Slovensku môžeme len snívať. Len v tejto hale trénuje neskutočný počet mladých džudistov od detí do juniorov – spolu dva a pol tisíc.

Prvá medaila

Ruské džudo je však silné nielen kvantitou, ale aj kvalitou. Presvedčil sa o tom aj najväčší tromf šesťčlennej výpravy banskobystrických džudistov – Alex Barto, ktorý prišiel do Ťumenu obhájiť minimálne minuloročnú bronzovú medailu. V jeho váhovej kategórii sa zišlo rovných päťdesiat konkurentov. Turnajový žreb mu doprial súperiť ale len s domácimi ruskými džudistami, ktorí postupne vyradili všetkých zahraničných. Aby sa mu rovno pripomenuli, že to nebude mať ľahké, už v prvom kole vstúpil Alex do bojov rýchlym pádom po technike súpera, ktorú ocenili rozhodcovia hodnotením wazari. Zapol teda na plné obrátky a zvrátil vývoj stretnutia vo svoj prospech.

Nasledovali ďalšie ťažké zápasy a víťazstvá pred časovým limitom, aby opäť v dramatickom štvrťfinále zvíťazil až v predĺžení na golden score. To už mal za sebou štyri víťazné zápasy a čakal ho náročný semifinálový súboj s ruským reprezentantom Šiškinom. Rus, neskorší víťaz celej kategórie, mal v Ťumene lepší deň a Alexov postup tesne pred bránami finále zastavil. Džudista Dukly tak musel „pódiovú“ istotu, ktorú dáva len účasť vo finále, vymeniť za maximálnu koncentráciu na zápas o bronz. Ten vždy znamená všetko alebo nič a je pre pretekára psychický náročný. Víťazstvo sa rovná pódium a ocenenie, prehra návrat na prázdno po dobre rozbehnutom turnaji.

Finálový blok v Ťumene už tradične býva vysielaný v priamom prenose miestnou televíziou s komentárom od renomovaných džudistov a je organizovaný s veľkou pompou. Alex nastúpil do vybičovanej arény, pretože ho v súboji o bronz nečakal nik iný ako domáci pretekár a jednotka Ťumenskej oblasti Kobelev. Verný svojmu postupu, sa Alex najskôr nechal hodiť na wazari, aby doprial kúsok radosti domácemu obecenstvu. Na to už prebral iniciatívu do svojich rúk a predviedol domácim divákom pekné džudo, keď dvakrát súpera hodil na wazari a v zápase mal jasne navrch. Takže poďakovanie za pohostinnosť domácim patrí, ale bronzová medaila spolu s finančnou prémiou putovala do Banskej Bystrice.

Bronzový „nováčik“

Ďalší z duklistov, Benjamín Maťašeje vstupoval do turnaja úplne s inými očakávaniami. Po zlatej Varšave, kde bol vo svojej kategórii najstarší, v Ťumene bol naopak nováčikom. Dvojročný rozdiel je u dorastencov v sile a skúsenostiach značný, takže tí mladší si na svoje úspechy siahnu až neskoršie. Mladý duklista akoby si však toto pravidlo nepripúšťal a s chuťou sa pustil do svojich starších súperov. Už v prvom kole vyviedol z rovnováhy ruského reprezentanta, keď vo veľmi ťažkom súboji strhol víťazstvo na svoju stranu až v predĺžení ohodnoteným hodom ouči-gari. Šokovaný Rus, ležiac na zemi, zo zúfalstva do odchádzajúceho Benyho kopol, čo sa v džude, vyznačujúcom sa etikou a sebakontrolou nevidí často. Ruský pretekár dostal k tomu ešte ako bonus hansoku-make, teda vylúčenie. Beny pokračoval v súťaži víťazstvom nad ďalším ruským pretekárom, ktorého už poslal pod sprchy pred časovým limitom.

V semifinále čakal na Benyho súper najvyššieho rangu – japonský pretekár Okutani. Japonec mal jasnú prevahu, jeho profesorský prístup a kontrola nad vývojom zápasu, nenechala nikoho na pochybách, kto postúpi do finále. Beny bojoval, dva krát padol na wazari, ale až následný vývoj turnaja ukázal, že opäť zaznamenal malý úspech – bol jediným, kto dokázal s Japoncom zápasiť až do konca časového limitu. Nad všetkými ostatnými súpermi zvíťazil ostrieľaný japonský džudista pred časovým limitom na ipon. To už ale Beny čakal na svojho súpera v boji o bronz, ktorý vzišiel zo vzájomného súboja iránskeho a francúzskeho džudistu.

Navrch mal reprezentant galského kohúta, zhodou okolností ten istý, ktorý pred dvomi rokmi na medzinárodnom turnaji v Grazi obral práve Benyho v boji o tretie miesto o medailu. Mladý duklista nezačal takticky dobre. Neubehla ani polovica zápasu a dvakrát vystúpil zo žinenky, čo znamenalo dva krát napomínanie šido. Už pri treťom vystúpení alebo akomkoľvek potrestaní by to znamenalo automaticky prehru hansoku-make. Po takomto infarktovom úvode však Beny počúvol taktické pokyny trénera, „vrátil sa“ do stredu tatami a previedol úspešný strh. Francúz, aký bol vysoký a ťažký, sa porúčal na žinenku a Beny hneď nasadil držanie. Po ohodnotenom hode na wazari dotiahol úspešne držanie do konca a ukončil zápas s francúzskym džudistom pred časovým limitom. Benyho ruky vyleteli zaslúžene hore a bronzová medaila z prestížneho turnaja skončila na jeho hrudi.

Dve tretie miesta z Ťumenu sú pre banskobystrickú Duklu vynikajúci úspech. Pekný výsledok pridal aj ďalší Banskobystričan Samuel Ret, ktorý vo váhe do 81kg po troch víťazstvách a dvoch prehrách skončil spomedzi 22 džudistov na siedmom mieste.

Výsledky džudistov Dukly Banská Bystrica:

váha do 73kg (50):

  • 1.Šiškin(RUS), 2.Talunin(RUS), 3.BARTO(SVK), 3.Šonematov(RUS)

váha plus 90kg (11):

  • 1.OKutani(JAP), 2.Čudinov(RUS), 3.MAŤAŠEJE(SVK), 3.Grišin (RUS)
V OBRAZOCH: Dvojnásobný zisk mladých bystrických džudistov v sibírskom Ťumene
5
Galéria
Zdroj: JUDO Klub Dukla BB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM