Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Bystričania zostali zaskočení. V Mestskom parku vyrubujú takmer 100 stromov

Bystrické parky sú v našom meste hotovými oázami pokoja. Napriek tomu už niekoľko dní v jednom z nich padajú stromy. Čo je za výrubom?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričania zostali zaskočení. V Mestskom parku vyrubujú takmer 100 stromov
21
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ak ste v posledných dňoch prechádzali bystrickým Mestským parkom, mohli ste započuť zvuk motorovej píly. Do redakcie nám prišlo viacero prekvapených reakcií od Bystričanov. „Ďalší výrub v parku? To aj ten zvyšok zelene v meste si ideme zničiť?,“ napísal čitateľ Michal. „Iba pred rokom sa tu tuším vyrúbali stromy a teraz to pokračuje,“ smutne konštatovala Renáta. So žiadosťou o reakciu sme sa preto obrátili na Mesto, ktoré sa k celej veci vyjadrilo tiež.

„V mestskom parku rastie viac ako 900 drevín. Do roku 2012 sa realizovala len nevyhnutná údržba drevín a minimálne rezy stromov. Vzhľadom na nebezpečenstvo ohrozenia okoloidúcich z padajúcich veľkých konárov sme pristúpili k nevyhnutnému celkovému ozdraveniu parku,“ uviedla Beáta Kostúrová, vedúca oddelenia životného prostredia.

Hodnotenie zdravotného stavu a stability drevín spracovala v roku 2014 Technická univerzita vo Zvolene. „Na základe výskumu bola jeho revitalizácia rozčlenená do niekoľkých výrubových fáz. Na jeseň 2014 bolo vyrúbaných 24 drevín s veľmi zlým zdravotným stavom, o rok neskôr boli zrealizované ozdravné rezy na 63 stromoch. V roku 2016 sa vyrúbali dve dreviny, ktoré boli úplne suché,“ pokračovala.

„Zlý zdravotný stav a stabilitu má ďalších 97 kusov drevín, na ktoré je vydané platné výrubové rozhodnutie. Tretia výrubová fáza sa v mestskom parku realizuje od 5. decembra 2016. Každý jeden výrub znamená aj náhradnú výsadbu. V mestskom parku pribudne 54 ks zdravých stĺpovitých tisov a ďalších 98 zdravých drevín, ktoré budú vysadené po jeho diagonálach,“ dodala Kostúrová.

Pozrite si, ako aktuálne vyzerajú vypílené stromy v Mestskom parku!

V OBRAZOCH: Mestský park v Bystrici je plný holých pňov
21
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM