Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Bystričania sa konečne dočkali. Nová autobusová stanica je otvorená

Pod Urpínom vyrástla moderná autobusová stanica, ktorej súčasťou je obchodné centrum. Pozrite si prvé zábery z otvorenia!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričania sa konečne dočkali. Nová autobusová stanica je otvorená
13
Galéria
Zdroj: TASR

Po 30 rokoch sa vo štvrtok Bystričania dočkali otvorenia novej autobusovej stanice Terminal Shopping Center (TSC), ktorá je prepojená s obchodným centrom. Prvý spoj z nej vyrazil o 5:25 a počas dnešného dňa z nej premávajú autobusy na trase Banská Bystrica – Zvolen. Celkovo ide o 80 spojov. Do konca tohto týždňa bude na novú stanicu presmerovaná už celá prímestská a diaľková doprava.. Konštatoval to počas otvorenia novej dôstojnej vstupnej brány do mesta pod Urpínom banskobystrický primátor Ján Nosko.

Dopravnú časť TSC tvorí 19 nástupíšť. Farebne odlíšené označníky cestujúcich ľahko zorientujú, modré sú pre prímestskú dopravu, žlté pre diaľkovú a červené pre MHD, ktorá začne odtiaľ premávať od októbra.

Podľa Noska nová stanica, čo do vybavenia, spĺňa tie najprísnejšie kritériá. Cestujúci majú k dispozícii osem LCD panelov, z toho štyri v obchodnej časti, ktoré ich online informujú o odchodoch a príchodoch autobusov i vlakov zo železničnej stanice susediacej s TSC. Nájdu tam tiež 20 tzv. inteligentných lavičiek s integrovanou elektrickou zásuvkou, informačnú kanceláriu, krytú čakáreň a pre prípad náhlych zdravotných ťažkostí je tam aj defibrilátor, čo už je štandardným vybavením veľkých objektov. Od 300 LED svietidiel mesto očakáva výraznú úsporu elektrickej energie. Stanica je monitorovaná kamerovým systémom a na ochranu a poriadok večer a v noci má dozerať bezpečnostná služba.

Do termínu získania dopravnej časti autobusovej stanice do vlastníctva mesta ju Dopravný podnik mesta Banská Bystrica prevádzkuje na základe zmluvy o výpožičke. Jej odkúpenie za 3,2 milióna eur bez DPH schválilo mestské zastupiteľstvo, ako i ďalšie podmienky nadobudnutia.

Na obchodnej ploche 11000 štvorcových metrov, ktorá sa nachádza nad dopravnou časťou a je s ňou spojená eskalátormi a výťahom, je 40 obchodných prevádzok s potravinami, drogériou, obuvou, oblečením, hračkami, športovými potrebami či knihami vrátane reštauračných a kaviarenských služieb.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z otvorenia Terminal Vlak-Bus-Shopping!

V OBRAZOCH: Takto vyzeralo otvorenie bystrickej autobusovej stanice
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM