Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO a VIDEO: Prírodný klenot len na skok od Bystrice. Počuli ste o Tajovskej kope?

Okolie Bystrice je plné prírodných krás. Jednou z nich je aj Tajovská kopa, ktorú sme pre vás zachytili na fotkách aj videu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Prírodný klenot len na skok od Bystrice. Počuli ste o Tajovskej kope?
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V neďalekom Tajove je množstvo zaujímavostí, ktoré sa oplatí vidieť či navštíviť. Nedávno ste sa vďaka nášmu článku mohli vybrať na Kalváriu a pokochať sa odtiaľ výhľadom na Banskú Bystricu. Teraz vám predstavujeme jedinečnú prírodnú krásu tejto obce, Tajovskú kopu, ktorá leží v doline pod spomínanou Kalváriou.

Tajovská kopa je od roku 1991 chránenou unikátnou svahovo – úpätnou kopou, ktorá sa svojím morfologickým vývojom radí k ojedinelým útvarom pramenných kontinentálnych vápencov – penovcov. Vzniká od holocénu po súčasnosť usadzovaním vápenca z tečúcej vody obohatenej o vápnik z okolitých karbonátových hornín, najmä dolomitov a vápencov. Je tvorená prevažne poréznym machovým a riasovým penovcom.

Zachytením prameňa pre miestny vodovod v roku 1928 bola tvorba sedimentu spomalená, ale prepad vodojemu zabezpečuje trvalé zamokrenie útvaru. To vytvára predpoklad pre zachovanie rastlinných spoločenstiev viažúcich sa na penovcový substrát, spolu vytvárajúci biotop európskeho významu. Biotop predstavuje spoločenstvá vápencových pramenísk s alkalickou s chladnou vodou bohatou na kyslík a rozpustné katióny vápnika, ktoré sa vyrážajú a usadzujú v palístkoch machorastov a na stielkach pečeňoviek.

Pozrite si krásy Tajovskej kopy na videu a fotkách v priloženej fotogalérii!

Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Tajovská kopa, prírodný klenot len na skok od Bystrice
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM