Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO a VIDEO: Nevšedné hobby Tomáša Štrbu. Bystrický poslanec to s mečom vie

Mnohí Bystričania poznajú poslanca Štrbu ako pána v obleku. Ten však občas zvykne vymeniť aj za dobový kostým. Venuje sa totiž historickému šermu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Nevšedné hobby Tomáša Štrbu. Bystrický poslanec to s mečom vie
6
Galéria
Zdroj: SHŠ Budzogáň

Poslancov má väčšina z nás zafixovaných ako pánov v oblekoch. Viete však, ako trávia čas, keď práve nesedia na rokovaniach zastupiteľstva? Prednedávnom sme vám predstavili mrazivú záľubu Milana Lichého, ľadového medveďa, športovú vášeň Matúša Molitorisa, ktorému učarovali hokejbal a crossfit, ale aj bežecké hobby Martina Klusa. Tentoraz sme sa pozreli na nevšednú aktivitu Tomáša Štrbu z Banskobystrickej alternatívy, ktorý sa venuje historickému šermu.

Mnoho ľudí možno ani len netuší, že sa venujete historickému šermu. Ako ste sa k nemu dostali?

S partiou kamarátov sme hrávali RPG hry a po nejakom čase sme si to chceli vyskúšať "naživo”, tak sme sa nakontaktovali na šermiarov a pomaly sme sa začali učiť základným šermiarskym zručnostiam. Zároveň sme si postupne zháňali výstroj (zbrane, kostýmy a rôzne drobnosti – doplnky).

Spomínam si na jeden príbeh z mojich šermiarskych začiatkov. Vo veľkej eufórii sme si nakúpili prvé meče (vážili asi 5 kg jeden), ale keď sme prišli na prvý tréning s naozajstným šermiarom… Jeho poznámka k tomu môjmu meču bola: „Tou záštitou vykryješ aj delovú guľu!” Po pár minútach tréningu sme zistili, že naše nové meče majú k tým skutočným veľmi ďaleko. Takéto "umelecké produkty“ teraz zvykneme označovať termínom “koľajnica”.

Zdroj: YouTube.com

Čomu všetkému sa v rámci šermu venujete?

Samozrejme to vyžaduje aj bližšie zoznamovanie sa s príslušnou historickou dobou. Začali sme šermovať s jednoručným mečom a so štítom. Neskôr sme založili Skupinu historického šermu Budzogáň, a pripravovali rôzne šermiarske predstavenia, ktoré sme prezentovali na rôznych podujatiach. Postupne som však začal objavovať aj ostatné druhy zbraní ako napr. dlhý meč, tesák, rapír-kord, šabľu a pod. Spolu s tým sa mi otvoril široký záber historického scénického šermu od tvorby predstavení a účinkovania na festivaloch až po historický šerm ako bojové umenie, bojový šport. Pokiaľ sa venujete scénickému šermu, musíte sa podrobne vzdelávať v histórii obdobia, v ktorom sa tento spôsob boja odohrával. V Budzogáni sme sa zameriavali na ranný stredovek 9.-10. storočie, ale vyskúšal som si aj obdobie tridsaťročnej vojny a stavovských povstaní. V súčasnosti sa už veľmi scénickému šermu nevenujem. Šermujem viac „sám pre seba“, a s partiou kamarátov sa venujeme tzv. bojovému šermu – sparingu a rekonštrukcii historických techník.

Robili ste predtým aj nejaké iné športy?

Na základnej škole som sa venoval behu na lyžiach, potom biatlonu, a neobišiel som ani hokejbal, ktorý si chodievam zahrať dodnes.

Ako často sa tejto aktivite stíhate venovať popri práci?

Tréningy mávame 2× týždenne. Nie vždy sa mi podarí tréning stihnúť.

Šermujete aj súťažne alebo je to len vaše hobby?

Teraz je to skôr už len rekreačný koníček, ale v minulosti som absolvoval zopár turnajov (rapír, šabľa). V súčasnosti je možné zapojiť sa do tzv. HEMA (Historical European martial arts) turnajov nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Vyžaduje to však kvalitný výstroj – dobré ochranné pomôcky a meč.

Pomáha vám šerm, odreagovať sa po hodinách strávených na rokovaniach zastupiteľstva?

Akýkoľvek šport a pohyb mi pomáha v odreagovaní sa, niekedy je to šerm, inokedy hokejbal alebo niečo iné.

Ako inak ešte trávite svoj voľný čas?

Trochu sa ešte obšmietam okolo hokejbalu v Saleziánskom stredisku na sídlisku Rudlová-Sásová. Mladí začali tohto roku hrať hokejbalovú extraligu (U12 a U14). Je to významná udalosť. Verím, že bude zároveň pozvánkou pre ďalších mladých, ktorí by sa chceli venovať hokejbalu.

Druhým zaujímavým projektom, ktorého sa zúčastňujem sú Orientačné dni. Ide o preventívne výchovné programy pre školy (http://od.sbb.sk). Som členom core tímu, a keď mám viac času vediem aj niektoré kurzy.

Pozrite si aj video a foto šermiarskeho umenia Tomáša Štrbu!

V OBRAZOCH: Bystrickému poslancovi učaroval historický šerm
6
Galéria
Foto: Kvetoslav Šakový
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM