Jakub Forgács Rôzne Správy

Miesto, na ktorom sa hrávali mnohí Bystričania. Poznáte fončordské Bludisko? VIDEO a FOTO

Už desiatky rokov je obľúbeným miestom na hru a trávenie voľných chvíľ mladých. Na Fončorde stojí unikátny betónový Labyrint, ktorý mnohí Bystričania nenazvú inak ako Bludisko.

Zdroj: Dnes24.sk

Keď sme pred rokom vyhodnotili hlasovanie o tom, v ktorej mestskej časti Bystrice sa žije najlepšie, takmer štvrtinu všetkých hlasov získala Fončorda, ktorá jasne triumfovala. Pozreli sme sa preto na známe miesto z tohto sídliska, na ktorom sa hrávali už celé generácie Bystričanov.

Labyrint či bludisko

Na Mládežníckej ulici 27 sa na priestore medzi panelákmi nachádza zaujímavý betónový monument, ktorého priemer vonkajšieho kruhového obvodu je 15 metrov. Hoci dielo Stanislava Balka z roku 1976 oficiálne nesie názov Labyrint, mnohí točíté múry s vyrytými vzormi zvierat či kvetov poznajú práve pod označením Bludisko.

Toto miesto počas letných mesiacov rozhodne nezýva prázdnotou. Cez deň tu môžete naraziť na skupinky detí, ktoré sa zabávajú preliezaním múrov či Mrázikom (pozn. red.: naháňačkou). Cvičia tu tiež bystrickí parkouristi, pre ktorých je práve Labyrint ideálnym miestom na trénovanie najrôznejších techník a zdokonaľovanie svojich schopností.

Ďalšie aktuálne správy

Smutným faktom je, že po zotmení sa tu občas objavujú aj partie, ktoré po múroch sprejujú a zanechávajú tu odpadky, ohorky od cigariet či rozbité fľaše. Práve bystrickí parkouristi sa však tento priestor snažia pravidelne čistiť a medzi mladými robiť osvetu. Labyrint totiž v januári 2016 pribudol aj na Zoznam pamätihodností mesta Banská Bystrica.

V priloženej fotogalérii a na videu si môžete pozrieť zábery z bystrického Labyrintu, na ktorých predvádzajú svoje kúsky aj mladí bystrickí parkouristi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Na Bludisku vyrastali mnohí Bystričania, trénujú tu aj parkouristi
23
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM