Jakub Forgács Kultúra

FOTO a VIDEO: Jedinečný spevokol spája mladých. Poznáte bystrický Fusion?

Desiatky študentov a bohatý repertoár. Pod Urpínom sa môžeme pochváliť hudobným zoskupením, aké sa veru len tak nevidí. Ako vzniklo a čím je výnimočné?

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Jedinečný spevokol spája mladých. Poznáte bystrický Fusion?
Foto: Peter Braciník / Zdroj: FusionBB

Banská Bystrica je rodiskom mnohých známych umelcov a pôsobí tu viacero kapiel. Dokonca aj netradičnejšie. Dôkazom je aj spevokol Fusion. Vyspovedali sme jeho vedúcu, Zuzanu Polohovú.

Kedy a ako vznikol spevokol Fusion?

„Spevokol“ Fusion vznikol pred piatimi rokmi, presnejšie v novembri 2011 za pomoci českých kolegov, ktorí v tom čase mali už niekoľko takýchto hudobných projektov v rôznych mestách ČR. Fusion je trochu iný spevokol, ako sa nám v mysli vybaví pri počutí tohto slova. Za projektom je túžba ponúknuť mladým ľuďom priestor, kde môžu zmysluplne tráviť svoj voľný čas, nájsť svoje obdarovanie a rozvíjať ho. Podmienkou zapojenia nie je výrazné hudobné nadanie, len láska k hudbe, túžba spoznávať iných mladých ľudí a fungovať v skupine.

Koľko má členov a ako sa jeho zloženie menilo od začiatku pôsobenia?

Fusion pravidelne navštevuje 25–30 študentov vo veku od 13 – 18 rokov. Sme otvorená skupina, do ktorej môže prísť ktokoľvek daného veku. Od začiatku pôsobenie prešlo Fusionom viac ako 100 mladých ľudí. Ako asi vo väčšine umeleckých záujmových krúžkov, mame viac dievčat ako chlapcov, asi 2:1. Všetci sú zapojení do spievania v spevokole. Po absolvovaní dobrovoľných workshopov (hra na rôzne nástroje, spev, tanec…), hrajú jednotliví študenti v kapele, ktorá strieda svojich hudobníkov. Týmto štýlom má každý šancu si niečo nacvičiť a zahrať aspoň v jednej piesni.

Aké skladby sú vo vašom repertoári?

Spievame rôzne pop-rockové piesne, ktoré často počujeme v rádiu. Študenti si piesne sami navrhujú. Ak spĺňajú nami dané kritéria, spracujeme jednotlivé hlasy a nacvičujeme ich trojhlasne.

Ste asi viac ako len obyčajný spevokol. Čomu všetkému sa ešte venujete?

Okrem pravidelných nácvikov a workshopov, organizujeme aj iné spoločné aktivity ako sú výlety, prespávačky, brigády a letné tábory.

Dosiahli ste počas svojho pôsobenia aj nejaké úspechy na súťažiach či podobne?

Tým, že sme otvorení aj pre menej hudobne nadaných, každý má šancu si niečo vysúšať. Na súťaže nechodíme, lebo to nie je náš cieľ. Na pozvanie vystupujeme na akciách ako sú mikulášske večierky, oslava MDD či Deň rodiny…

Spomínate si na nejakú/é kuriozitu/y z nácvikov alebo koncertov?

Áno. mali sme nového chlapca, ktorý prvýkrát hral pred publikom. Mal chudák takú trému, že zostal sedieť za bicími a nevedel sa pohnúť, lebo všetko zabudol. Krásny moment bol, keď si to jeden zo študentov všimol, priskočil k nemu a do ucha mu hovoril, čo má hrať.

V tak pestro zloženom spevokole sa asi vyskytnú aj problémy. S čím všetkým ste už museli bojovať?

Áno, aj to sa nájde. Kamarátstva aj nekamarátstva, zamilovania a sklamania…ale snažíme sa im pomáhať, aby vedeli tieto veci riešiť.

Je možné, aby sa k vám niekto pridal a ak, tak ako?

Ako som už spomínala, ak je požadovaný vek a chuť sa zapojiť, treba prísť na náš nácvik, ktorý je každú stredu od 15:30 do 17:30 v areáli ZŠ Narnia na Okružnej 2.

Kde vás budeme môcť vidieť hrať najbližšie?

Na Vianoce pripravujeme menší koncert pre rodičov a kamarátov. Ak budeme opäť pozvaní, tak aj na Dni rodiny.

Pozrite si aj zábery spevokolu Fusion v priloženej foto a videogalérii!

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Bystrický spevokol Fusion v OBRAZOCH
30
Galéria
Foto: Peter Braciník / Zdroj: FusionBB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM