Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Malým Bystričanom sa plní sen. Zborovým spevom zaplnia Štátnu operu

Kto z nás v živote aspoň raz nezatúžil stáť na doskách, ktoré znamenajú svet? Deti zo Základnej umeleckej školy Jána Cikkera v Bystrici sa dočkali!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Malým Bystričanom sa plní sen. Zborovým spevom zaplnia Štátnu operu
Zdroj: Vodopádik

„Štátna opera v Banskej Bystrici otvára svoju ďalšiu sezónu premiérou opery Tosca. Tentoraz v nej bude, okrem renomovaných hostí, účinkovať aj Detský spevácky zbor Vodopádik zo Základnej umeleckej školy Jána Cikkera. Najslávnejšia Pucciniho opera v réžii Martina Hubu sa tak na čas stane súčasťou života malých speváčikov," uviedla Mária Nečesaná, hlasová pedagogička zboru.

Čítajte tiež: Milovníci psov vyjdú do bystrických ulíc. V centre mesta plánujú spoločný pochod

Detský spevácky zbor Vodopádik, ktorého členovia budú v predstavení účinkovať, funguje pri ZUŠ J. Cikkera od roku 2001 a za ten čas niekoľkokrát spolupracoval so Štátnou operou v Banskej Bystrici. A tak vedenie Štátnej opery v máji opäť oslovilo vedenie ZUŠ s ponukou účinkovania v pripravovanej inscenácii. „So Štátnou operou máme už roky veľmi dobré vzťahy, veď aj my im vychovávame budúcich umelcov, a aj návštevníkov,“ usmieva sa riaditeľka Základnej umeleckej školy pani Eva Beňačková.

Celý spevácky zbor pod vedením dirigentky Evy Laukovej a hlasovej pedagogičky Márie Nečesanej zodpovedne nacvičoval od júna minulého školského roka detský part z prvého dejstva slávnej opery. V septembri si výsledok prišli pozrieť režisér Martin Huba a taliansky dirigent Fabio Mastrangello. Prebehol finálny výber a deti, ktoré splnili náročné kritériá sa mohli pustiť do skúšania v naozajstnom divadle na skutočnom javisku. „Napriek tomu, že sme ako Detský spevácky zbor už niekoľkých inscenáciách vypomáhali, vždy je to niečo celkom iné,“ hovorí dirigentka zboru Eva Lauková. „Deti rastú, v detskom zbore sa ohrejú tri – štyri roky a idú ďalej. Nikdy sa nemôžeme spoľahnúť na to, že niekto z nás to už robil a vie aké to bude. Vždy je to nové. Pre deti, aj pre nás," povedala

Speváčikovia z DSZ Vodopádik teraz prežívajú ťažké chvíle. Spievanie, herecký prejav, líčenie, česanie, kostýmy – to všetko sú nové veci, ktoré majú robiť naraz – a pred obecenstvom! Dva týždne intenzívneho skúšania ich nepochybne priviedli na hranice ich vlastných síl. Bolo náročné zosúladiť školské povinnosti s večernými skúškami v divadle, rodičia museli na čas preorganizovať denný režim, aby zostal čas aj na nevyhnutný oddych. Malých spevákov však neminie odmena v podobe neoceniteľných skúseností.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery Detského speváckeho zboru Vodopádik!

Čítajte tiež: FOTO a VIDEO: Jesenná nádhera na oblohe. Nebo nad Bystricou ovládli šarkany

V OBRAZOCH: Detský spevácky zbor Vodopádik v akcii
2
Galéria
Zdroj: Vodopádik
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM