Tlačové správy

Filmový festival inakosti: Pozrite, čo všetko čaká návštevníkov

Filmová nádielka v banskobystrickom kultúrnom centre záhrada štartuje už o pár dní. Pozrite, aké príbehy na plátne čakajú návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Filmový festival inakosti: Pozrite, čo všetko čaká návštevníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Deviaty ročník filmového festivalu, ktorý putuje po Slovensku s názvom Filmový festival inakosti, mieri už budúci týždeň do Banskej Bystrice.

Festival otvorí úsmevná snímka

Filmy o živote lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí uvidia aj diváci a diváčky v Banskej Bystrici. Filmový festival inakosti bude od 10. do 11. novembra hostiť kultúrne centrum Záhrada.

Program odštartuje v utorok o 17.00 hod. britskou komédiou Pride (r. Matthew Warchus). Tento film sa odohráva v 80. rokoch vo Veľkej Británii, kde vrcholia práve štrajky baníkov, ktorých sa rozhodnú podporiť organizátori LGBT pochodu v Londýne. Diváci a diváčky uvidia príbeh o spolupráci a vzájomnom rešpekte medzi týmito na prvý pohľad rozdielnymi komunitami.

O 20.00 hod. bude nasledovať švédska dráma Niečo sa musí zlomiť (r. Ester Martin Bergsmark), ktorá rozpráva o osude androgýnneho mládenca Sebastiana. Nežný a zároveň surový film o láske, sebaprijatí a vášni strhujúcim spôsobom kombinuje realizmus dokumentárneho prístupu so štylizáciou, ktorá pripomína plátna barokových majstrov.

Nielen filmy

V stredu 11. novembra premietnu organizátori o 17.00 hod. čilskú snímku Bod na stupnici sivej (r. Claudio Marcone). Film ukazuje príbeh tridsiatnika Bruna, ktorý vedie zdanlivo dokonalý život, v roli manžela, dobrého otca a úspešného architekta. Všetko sa však začne meniť, keď spozná mladého učiteľa dejepisu Fernanda. O 20.00 hod. môžu zažiť diváci a diváčky Sangailino leto (r. Alanté Kavaïté). Vo filme spoznajú tichú a introvertnú Sangailé, ktorá sa na vidieku zoznámi so sebaistou a rozhodnou Auste. Ich dôverný vzťah vyústi do intímneho tajomstva.

Súčasťou programu sú aj zábavné filmové a hudobné kvízy. Viac informácií možno nájsť na www.zahradacnk.sk. Záštitu nad Filmovým festivalom inakosti prevzali prezident Andrej Kiska a ombudsmanka Jana Dubovcová. Po Banskej Bystrici sa festival presunie do Žiliny a Košíc.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Filmový festival inakosti v Banskej Bystrici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM