Jakub Forgács Správy

Fico a spol. zavítajú do Bystrice: O týchto veľkých projektoch by sa pod Urpínom malo hovoriť!

Vedenie mesta prehovorilo o pripravovanom výjazdovom zasadnutí vlády. Už o pár dní sa totiž tí, ktorí rozhodujú o chode našej krajiny, stretnú práve v Banskej Bystrici. O čom sa má pod Urpínom hovoriť?

Ilustračný obrázok k článku Fico a spol. zavítajú do Bystrice: O týchto veľkých projektoch by sa pod Urpínom malo hovoriť!
Zdroj: TASR

Bystričanom sa už onedlho naskytne príležitosť vidieť na vlastné oči slovenského premiéra Roberta Fica či ministrov. Na banskobystrickej radnici totiž už 25. februára zasadne vláda Slovenskej republiky. Výjazdové zasadnutie vlády sa u nás ešte nikdy nekonalo, pôjde tak o premiéru.

Pri tejto príležitosti sa v utorok doobeda stretlo vedenie mesta s novinármi, aby reagovalo na ich otázky. V priestoroch Veľkej zasadacej miestnosti Kancelárie primátora Mestského úradu na ne odpovedali primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, viceprimátor mesta Banská Bystrica Jakub Gajdošík a prednosta MsÚ Martin Adamec

Problémy mesta vzišli z analýzy

Ako na úvod tlačovej konferencie povedal primátor Ján Nosko, je rád, že po intenzívnych rokovaniach s vládou a jednotlivým rezortmi zobral kabinet na vedomie problémy, s ktorými zápasí Banská Bystrica. “Pre každé mesto je česť byť dejiskom rokovania vládneho kabinetu. Našou prioritou je vrátiť Banskú Bystricu tam, kam patrí. S vládou chceme aj naďalej intenzívne spolupracovať a konštruktívne komunikovať pri riešení problémov, ktoré trápia naše mesto,“ povedal Nosko

Podkladom pre výjazdové rokovanie je sociálno-ekonomická analýza okresu a mesta Banská Bystrica, ktorú vypracovalo vedenie mesta v spolupráci s obvodným úradom. Venuje sa najmä problémom dopravy a dopravnej infraštruktúry, školstva, zdravotníctva, kultúry, športu, zamestnanosti či majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov, resp. ich prenájmu do štátnych inštitúcií pre realizáciu aktivít súvisiacich s prípravou projektovej dokumentácie na čerpanie eurofondov.

Na pretras priemyselný park aj nemocnica

Ako pokračoval viceprimátor Jakub Gajdošík, v súčasnosti realizuje mesto dva projekty v spolupráci s vládou Slovenskej republiky. „Tým prvým je projekt dostavby zimného štadióna, ktorý sme spustili minulý rok. Tento rok je to projekt rekonštrukcie Kaštieľa Radvanských, na ktorý vláda prispela sumou 1 000 000 eur," povedal. Od nástupu nového vedenia mesta podľa jeho slov otvorili množstvo problémov, kde by vláda alebo jednotlivé rezorty mohli pomôcť, takže toto rokovanie je ich logickým vyústením.

Primátor priblížil aj projekty, o ktorých by mala vláda rokovať. „Priemyselný park je jednou z našich priorít, čo sa týka riešenia zamestnanosti a ponuky hľadania investorov. Toto je úloha, čo sa bude týkať Ministerstva hospodárstva a financií, pokiaľ nám budú chcieť pomôcť,“ uviedol Nosko so slovami, že ďalší projekt sa týka zdravotníctva, konkrétne humanizácie priestorov v Rooseveltovej nemocnici a Detskej fakultnej nemocnici.

Podľa Noska je v meste plánovaných množstvo projektov a zámerov, ku ktorým rezortom dali podklady pre vyhodnotenie. „Budeme teda čakať, ako sa k nim postavia, ktoré sa rozhodnú podporiť a pre ktoré vytvoria prostredie na to, aby sme ich mohli realizovať,“ doplnil. Primátor verí, že výsledkom zasadnutia vlády v Banskej Bystrici bude prijatie uznesenia, ktoré prinesenie zdroje alebo aspoň časť zdrojov, potrebných pre naše mesto a vytvorí podmienky pre ďalšiu vzájomnú intenzívnu komunikáciu a pre realizáciu projektov a rozvojových aktivít v Banskej Bystrici.

Čítajte tiež:

Výjazdové zasadanie vlády pod Urpínom: Túto ulicu uzavrú už deň pred rokovaním ministrov!

Vedenie mesta prehovorilo o výjazdovom zasadnutí vlády v Bystrici
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM