Rôzne Správy

Fašiangy v Malachove lákajú aj ľudí z okolia. Pre miestnych sú srdcovou záležitosťou

Neďaleký Malachov s vyše 1100 obyvateľmi je známy dodržiavaním tradícií, aj tých fašiangových.

Zdroj: Dnes24.sk

V obci Malachov v Banskobystrickom okrese rozvíja kultúrny i športový život desať aktívnych občianskych združení a v dedine to žije až tak, že sa tam chodia zabávať i ľudia z okolitých obcí či blízkej Banskej Bystrice. Malachov s vyše 1100 obyvateľmi je známy dodržiavaním tradícií, aj tých fašiangových.

„Fašiangy sú našou srdcovou záležitosťou. Veľa dedín sa už prispôsobilo tomu modernému trendu, robia ich v sobotu a nie v nedeľu, ako to bývalo zvykom. My ich stále robíme v nedeľu. Je veľký sprievod dedinou so živou hudbou, maskami, v tradičných malachovských krojoch. Mladých chlapcov vôbec netreba presviedčať, jedna partia vydrží štyri – päť rokov a nastúpi ďalšia generácia. Príde sa do kultúrneho domu, kde nasleduje koleda. V utorok večer máme zábavu s programom, o polnoci pochovávanie basy s farárom a so všetkým, čo k tomu patrí. Naozaj to sú podujatia, na ktoré chodia ľudia i z okolitých miest,“ priblížila starostka Malachova Lucia Ferenc Gajdúšková.

Na bohatom spolkovom živote v obci sa podieľajú aj aktívni dôchodcovia či záhradkári, ktorí vedú muštáreň a organizujú rôzne súťaže.

„Občianske združenia robia parádne retro diskotéky, silvestrovské zábavy, plesy, organizujú oslavy v obci. Majú to medzi sebou podelené. Takže máme tu toho veľa a všetko stíhame. Som im za to vďačná. V Malachove si žijeme dobre,“ dodala starostka.

Pozrite si videá a v priloženej fotogalérii aj zábery z obce Malachov!

Titul. foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Obec Malachov zachytená na fotkách
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM