Rôzne Správy

Malachov žije kultúrou aj športom. Pýchou obce je ochotnícke divadlo, VIDEO a FOTO

Aj históriu ochotníckeho divadla v Malachove, či prírodné krásy a športové tradície, prinesie prvá monografia o obci, ktorá by už čoskoro mala ísť do tlače.

Zdroj: Dnes24.sk

Kultúrny a športový život v Malachove rozvíja desať aktívnych občianskych združení a v obci to žije tak, že sa tam chodia zabávať aj ľudia z okolitých obcí a dokonca i Banskobystri­čania.

„Máme tu veľmi bohatý spolkový život, či už aktívnych dôchodcov, ktorí sa radi stretávajú alebo záhradkárov, ktorí vedú muštáreň a organizujú rôzne súťaže. Rovnako mladých, ktorí udržiavajú naše tradície a snažia sa ich dostať do povedomia. Občianske združenia robia parádne retro diskotéky, silvestrovské zábavy, plesy, organizujú oslavy v obci. Majú to medzi sebou podelené. Dotiahli sem bratov Nedvědovcov, Kandráčovcov, Slančíkovcov. Takže máme tu toho veľa a všetko stíhame. Som im za to vďačná. Fakt si tu žijeme dobre,“ hovorí starostka Malachova, obce s vyše 1100 obyvateľmi, Lucia Ferenc Gajdúšková.

Pýchou dediny je ochotnícke divadlo, ktoré funguje od roku 1931 a je široko-ďaleko známe. Členkou divadelného súboru Malá Chova z Malachova je aj samotná starostka. Hráva už vyše 20 rokov.

„V súčasnosti sa zameriavame na komédie. Ľudia majú dosť trápení a starostí, preto sa ich snažíme zabaviť. Chodia k nám diváci z okolia a v jeden deň hrávame aj dva razy. V dnešnej dobe je problém dať dokopy na jeden termín dvoch – troch ľudí, nieto ešte celý súbor, aby sa pravidelne stretával. Darí sa nám, hráme pre radosť,“ konštatuje hlava obce.

Súbor má okolo 20 členov a hrá diela súčasných autorov – slovenských i zahraničných. Vystriedala sa v ňom celá plejáda režisérov, hercov, herečiek, ako aj ľudí, ktorí vždy radi priložili ruku k dielu a s radosťou pracovali, či už ako zvukári, osvetľovači, kulisári, šepkári, maskéri.

Ako tvrdia ochotníci: „I keď robiť divadlo je čím ďalej tým ťažšie, vždy sa nájde pár nadšencov, ktorí pokračujú v šľapajach starých a prastarých rodičov. Radi prekonávajú všetky prekážky pre ten jedinečný pocit, keď padne opona, rozozvučí sa nadšený potlesk a na tvárach divákov i hercov zažiari radosť a spokojnosť.“

Aj históriu ochotníckeho divadla v Malachove, či prírodné krásy a športové tradície, prinesie prvá monografia o obci, ktorá by už čoskoro mala ísť do tlače.

„Je rozsiahla, píšeme ju od roku 2015 a robia na nej až 17 autori. Bude mať okolo 500 strán a fakt to bude excelentná kniha,“ dodáva Lucia Ferenc Gajdúšková.

Pozrite si videá a v priloženej fotogalérii aj zábery z obce Malachov!

V OBRAZOCH: Obec Malachov zachytená na fotkách
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM