Jakub Forgács Samospráva

Dusno kvôli Bakosske: Po vystúpení jednej z mám sa rozpútala diskusia o zrušenej škole

Zrušenie banskobystrickej základnej školy Jána Bakossa rezonovalo aj na 29. zasadnutí mestského zastupiteľstva. Vystúpenie matky jedného z detí rozprúdilo diskusiu medzi poslancami, ktorá dospela až k hlasovaniu o návrhu primátorovi na odvolanie prednostu mestského úradu Miroslava Rybára.

Ilustračný obrázok k článku Dusno kvôli Bakosske: Po vystúpení jednej z mám sa rozpútala diskusia o zrušenej škole
Zdroj: Webnoviny.sk

V rámci bodu programu – Slovo pre verejnosť vystúpila Marica Koreňová, členka rodičovskej rady v Základnej škole Jána Bakossa. „Jedným z hlavných dôvodov, prečo došlo k schváleniu zrušenia ZŠ Jána Bakossa bola ekonomická analýza našej školy, ktorú predložil pán primátor,“ uviedla Koreňová, ktorá doplnila, že nimi vypracovaná analýza ukázala o 500 eur nižšie náklady na žiaka, ako bolo prezentované.

Naliehavý apel

„Ďalším argumentom bol podľa pána primátora dlhodobý pokles žiakov na našej škole. Aj napriek nepriaznivému demografickému vývoju však od roku 2012 vzrástol počet detí na našej o 28,“ pokračovala Koreňová. Ako ďalej spomenula, dôvodom na zrušenie školy mala byť aj nízka obsadenosť tried, kedy je v nich priemerne iba 18 žiakov. „Vzhľadom k tomu, že máme 25 integrovaných detí, ktoré sa počítajú za tri zdravé, má škola po prepočítaní 21,7 žiaka na triedu,“ dodala.

Podľa jej slov bola škola v roku 2013 druhou najlepšou v počte absolventov, ktorí sa dostali na strednú školu. „Mestské zastupiteľstvo schválilo zrušenie tejto školy aj napriek tomu, že do konca školského roka chýbalo 40 kalendárnych dní a vôbec pritom nebralo ohľad na to, kde skončia deti zo ZŠ Bakossa,“ podotkla. „Rodičia našich detí nesúhlasia s tým, aby ich deti boli umiestnené na iných základných školách,“ povedala Koreňová, podľa ktorej sú rodičom doručované oznámenia o umiestnení ich žiakov na iné školy, bez toho, aby o to požiadali, čo je podľa nej v rozpore so školským zákonom.

„Vzhľadom na zlé načasovanie zostanú mnohí pedagogickí či nepedagogickí pracovníci na úrade práce. Navyše, naša školská jedáleň je jediná v meste, prispôsobená na prípravu dietných jedál pre deti s diabetesom a celiakiou,“ spomenula. Ako ďalej uviedla, primátor tvrdí, že ruší školu, aby zrekonštruoval sedem iných. „Lenže projekt rekonštrukcie škôl bol vypracovaný dávno predtým, než bolo známe rozhodnutie o zrušenie škôl,“ povedala Koreňová, ktorá spomenula aj petíciu za zachovanie Bakossky, pod ktorú sa do dnešného dňa podpísalo 9 470 ľudí. „Na základe tohto príspevku na vás naliehavo apelujeme, aby ste prehodnotili vaše rozhodnutie,“ dodala.

Na jej slová zareagoval mestský poslanec Ján Šabo. „Zhodneme sa na tom, že zo strany mesta boli argumenty na zrušenie tejto školy, ale spôsob, akým sa to robilo, nebol dobrý. Nepamätám si petíciu, pod ktorú by sa podpísalo vyše 9 000 ľudí, pretože cítia nejakú krivdu,“ uviedol Šabo, ktorého slová doplnil Pavol Bielik. „V roku 2012, keď sme dostali prvý materiál racionalizácie základných škôl, už vtedy figuroval návrh na vyradenie z evidencie ZŠ Bakosssa. Ja dodnes tvrdím, že je to hriech, že chceme túto spádovú ZŠ dať preč zo siete,“ spomenul Bielik, podľa ktorého sa budova školy dá kedykoľvek opraviť, investovať do nej.

Návrh na odvolanie prednostu

„Žiadam odpovede na argumenty pani Koreňovej. Pokiaľ ide o tie kroky, ktoré ešte treba spraviť, ja som urobil, čo som mohol. Primátora som poprosil o nepodpísanie stanoviska mestského zastupiteľstva,“ pokračoval Milan Lichý. Na jeho slová reagoval vedúci Školského úradu Tibor Maťaš. „ZŠ Bakossa použila inú metodiku, ako sa používa na ostatných školách mesta. Pokiaľ použijeme tú istú metodiku na všetkých školách, dojdeme k oveľa nižším nákladom na žiaka aj tam,“ podotkol.

Ako ďalej uviedol, škola má 14 tried a Školský úrad ponúkol na ostatných mestských školách 20 tried, do ktorých sa môžu presťahovať. „Diétne stravovanie bude zabezpečené na ZŠ SNP, kde sa predpokladá najväčší prísun žiakov, ktorí majú dietny režim stravovania. Čo sa týka učiteľov, pokiaľ na novú školu prejdú celé triedy z prvého stupňa, ide s nimi aj triedny učiteľ a vychovávateľka. Pre triedy druhého stupňa sú to dvaja učitelia za tri triedy," dodal, podľa ktorého žiadny z rodičov nemohol dostať rozhodnutie o prijatí žiaka na novú školu, ak oň sám nepožiadal.

V rámci diskusie vystúpil aj mestský poslanec Ján Chladný, ktorý chcel vo veci vyvodiť dôsledky. „Chcel by som predložiť návrh v znení: "Mestské zastupiteľstvo navrhuje primátorovi Petrovi Gogolovi odvolať prednostu mestského úradu Miroslava Rybára“," predniesol. Jeho návrh nakoniec nebol schválený, keď zaň zahlasovalo iba sedem poslancov. Mestské zastupiteľstvo však odsúhlasilo, že prednosta má v spolupráci s vedúcim Školského úradu vypracovať komplexnú analýzu o Bakosske a umiestnení jej žiakov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM