Jakub Forgács Iné športy

Dobré správy pre cyklistov: Možno už od augusta sa im sprístupní pešia zóna na Námestí SNP

Veľké plány sa menia na realitu a cyklistom tak svitá na lepšie časy. V priebehu augusta by už podľa predpokladu mesta mohlo byť banskobystrické Námestie SNP sprístupnené aj pre nich.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre cyklistov: Možno už od augusta sa im sprístupní pešia zóna na Námestí SNP
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

„Pešia zóna sa sprístupní cyklistom po schválení zmeny dopravného značenia okresným dopravným inšpektorátom a následným vydaním určenia použitia dopravného značenia cestným správnym orgánom pre miestne a účelové komunikácie,“ uviedla vedúca oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí Mestského úradu v Banskej Bystrici Renáta Hláčiková.

Tabule so zákazom vjazdu bicyklov nahradia nové

„Termín samotnej realizácie zmeny dopravného značenia v tejto chvíli nie je možné presne určiť, ale predpokladáme, že to bude v priebehu augusta,“ vysvetlila v piatok Hláčiková. Na námestí ostanú existujúce zónové dopravné značky, ale namiesto symbolu „Zákaz vjazdu bicyklov“ bude použitý symbol bicykla, ktorý bude vyjadrovať, že cyklistom je vjazd do pešej zóny povolený.

Pri vjazde na Námestie SNP od Námestia Š. Moysesa bude pod existujúce zvislé dopravné značenie „Zákaz vjazdu všetkých vozidiel“ umiestnená nová dodatková tabuľka „Jazda cyklistov v oboch smeroch povolená“ a pod dopravnú značku „Jednosmerná premávka“ bude umiestnená dodatková tabuľka „Jazda cyklistov v protismere povolená“. „Mesto Banská Bystrica vynaloží na realizáciu tejto zmeny dopravného značenia 960 eur, a to z rozpočtu na dopravné značenie cyklistických chodníkov,“ dodala Hláčiková.

Chodci budú mať stále prednosť

Zástupkyňa Občianskej Cykloiniciatívy Banská Bystrica (OCIBB) Andrea Štulajterová povedala, že ide o jeden z ďalších krokov v súlade s Územným generelom nemotorovej dopravy v Banskej Bystrici smerujúcich k tomu, aby sa postupne na území mesta vybudoval bezpečný priestor na využívanie bicykla ako plnohodnotného dopravného prostriedku na presun po meste. „Čo v priamej úmere bude mať vplyv na zníženie individuálneho motorizmu, a tým zlepšenie životného prostredia a podmienok na život v meste,“ konštatovala Štulajterová.

Ako pokračovala, po podrobnom preskúmaní iných miest Európy zvolili to najlepšie technické riešenie. Podľa jej slov sa nebudú značiť žiadne koridory. A to aj pre argumenty odborníkov, že námestie je otvorený priestor určený na voľný pohyb, objasnila Štulajterová. Podľa nej tiež platí základné pravidlo, že najslabší účastník verejného priestoru má vždy prednosť, v tomto prípade chodec. „Verím, že Banská Bystrica prejde skúškou tolerancie a postupne sa cyklisti a chodci naučia spolu na námestí existovať bez akýchkoľvek kolízií, a že táto aktivita zasa posunie naše mesto kvalitatívne dopredu,“ uzavrela Štulajterová.

„Mesto Banská Bystrica vníma odstránenie zákazu vjazdu cyklistom na námestie ako ďalší krok, ktorý prispeje k väčšej atraktivite Námestia SNP pre turistov, a výraznú pomoc v rozvoji nemotorovej dopravy v našom meste,“ uviedla hovorkyňa primátora Martina Kanisová. Vedenie mesta verí, že cyklisti budú dodržiavať všetky pravidlá a nebudú ohrozovať a obmedzovať peších návštevníkov námestia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM