Jakub Forgács Rôzne

Dobrá správa pre rodičov: Mesto uspelo so žiadosťou, v bystrickej škôlke pribudnú nové miesta

Žiadosť mesta o dotáciu na rozšírenie kapacít banskobystrickej škôlky je schválená. Pozrite, kde a koľko vznikne nových miest.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre rodičov: Mesto uspelo so žiadosťou, v bystrickej škôlke pribudnú nové miesta
Zdroj: TASR

Mesto Banská Bystrica sa koncom januára 2015 zapojilo do výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na rozširovanie kapacít materských škôl. Samospráva predložila projekt zameraný na vybudovanie novej triedy v MŠ Družby na sídlisku Fončorda. Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR zverejnilo pred niekoľkými dňami zoznam úspešných uchádzačov, medzi ktorými sa nachádza aj mesto Banská Bystrica. Na rekonštrukciu materskej školy Družby a vybudovanie novej triedy tak použije samospráva dotáciu 40 000 eur. Na nákup vybavenia a edukačných pomôcok získala 4 000 eur.

Mesto Banská Bystrica je zriaďovateľom 27 materských škôl, ktoré majú spolu 103 tried a navštevuje ich 2 168 detí. Materská škola Družby má v súčasnosti šesť tried so 126 deťmi a dochádzajú do nej aj deti z piatich okolitých obcí. Po rekonštrukcii sa kapacita zvýši na 141 detí. „Záujem o umiestnenie detí nielen v materskej škole Družby dlhodobo prevyšuje kapacity. Rodičom, ktorým materské školy z tohto dôvodu nemôžu vydať rozhodnutie o prijatí dieťaťa, je vždy ponúknutá iná materská škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica,“ hovorí vedúci Školského úradu Milan Beňačka.

Projekt rozšírenia kapacity materskej školy zahŕňa rekonštrukciu spojovacej chodby v budove, ktorej výsledkom má byť nová trieda pre 15 detí, šatňa, miestnosť pre osobnú hygienu detí, ako aj lôžková časť. Zároveň sa vybuduje presvetľovací prvok v strešnej konštrukcii budovy, nakúpi sa nové vybavenie triedy, nábytok, učebné a edukačné pomôcky.

„Z ministerstva školstva sme žiadali dotáciu 100 tisíc eur. Finančná čiastka, ktorú sme získali, výrazne pomôže pri rekonštrukcii materskej školy. Na jej spolufinancovaní sa bude podieľať aj mesto Banská Bystrica,“ hovorí Martin Adamec, prednosta MsÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM