Jakub Forgács Rôzne Správy

Dobové FOTO veľkého zápolenia na krňačkách: Zábery z Tureckej staré desiatky rokov

Pandémia koronavírusu poznačila aj tradičné preteky, ktoré sa v roku 2021 neuskutočnili. Zalovili sme však v archívoch, aby sme vám priniesli zábery z dávnejšej minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Dobové FOTO veľkého zápolenia na krňačkách: Zábery z Tureckej staré desiatky rokov
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik

Obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice je známa nielen tradičnými Majstrovstvami Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek. Počas zimy sa v nej pravidelne konajú atraktívne krňačkové preteky.

Tradičné sane

Súťaží sa na klasických krňačkách, čo sú z tvrdého dreva zhotovené väčšie sane bez plechov a podlepenia. Krňačky, ale i krne, sa v horských oblastiach používali najmä na zvážanie dreva a sena zo strmých strání, kam sa nedostali kone.

Pandémia koronavírusu však poznačila aj tieto preteky, ktoré sa v roku 2021 neuskutočnili. Zalovili sme však v archívoch, aby sme vám priniesli zábery z dávnejšej minulosti.

Aj takmer 80-roční

V januári 1999 sa na 2 100 metrov dlhej trati Javorie – Horárová lúčka, s celkovým prevýšením 430 metrov a s cieľom v obci, konal 26. ročník tohto podujatia (pozn. red.: foto č. 1 – 3 v galérii). Pred asi tisíc divákmi súťažilo 49 dvojíc, z toho dve ženské a jedna miešaná.

Najstaršou dvojicou pretekárov boli Benjamín Strmeň – 76 rokov a Albín Makovník – 77 rokov z Tureckej. Z víťazstva sa tešila dvojica Peter Čillík – Marián Čunderlík z Tureckej.

O rok na to, vo februári 2020, sa z víťazstva 27. ročníka (pozn. red.: foto č. 4 – 9 v galérii) tešili Braňo Seleš z Banskej Bystrice a Peter Onderuf zo Zvolena. Pretekov sa zúčastnilo 56 dvojčlenných posádok Jediná ženská posádka – Andrea Nestlerová a Zuzana Makovníková z hostiteľskej obce – obsadili 9. miesto.

Dobové zábery z krňačkových pretekov v Tureckej si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Dobové zábery z krňačkových pretekov v Tureckej
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM