Rôzne Správy

Do Vlkanovej denne dochádza 1700 ľudí z Bystrice a Zvolena. Čo by im mohlo pomôcť?

Na území obce sú hneď dva priemyselné parky a ako tvrdí starosta, do budúcnosti sa u nich počíta s rozširovaním výroby pre automobilový priemysel. Celkovo by tak do Vlkanovej dochádzalo až do troch tisíc zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku Do Vlkanovej denne dochádza 1700 ľudí z Bystrice a Zvolena. Čo by im mohlo pomôcť?
10
Galéria
Zdroj: TASR

Ak obyvatelia dedín obyčajne dochádzajú za prácou do miest, v prípade Vlkanovej je to presne naopak. Denne tam cestuje do zamestnania okolo 1700 ľudí z Banskej Bystrice a Zvolena.

Na území obce sú totiž hneď dva priemyselné parky a ako tvrdí starosta Ľubomír Longauer, do budúcnosti sa u nich počíta s rozširovaním výroby pre automobilový priemysel. Celkovo by tak do Vlkanovej dochádzalo až do troch tisíc zamestnancov.

„Aj to je dôvod, prečo by sme potrebovali zrekonštruovať most, ktorý je vstupom do obce a je v nevyhovujúcom stave a cestu III. triedy. V tomto smere nás trošku trápi spolupráca s vyšším územným celkom, ktorý ich má na starosti. Každý rok na to upozorňujeme listom, a až teraz po ôsmich rokoch sme konečne dostali od nového pána predsedu prísľub, že sa s tým bude niečo robiť,“ konštatoval Longauer.

Pomohla by cyklotrasa

Vlkanovej by pomohlo aj vybudovanie cyklotrasy medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, kde sa dedina nachádza. Zamestnanci firiem by tak mohli využiť aj iný druh dopravy.

S rozširovaním výroby a prílivom nových pracovníkov súvisí tiež chystaná výstavba polyfunkčného objektu, ktorý chce predmetná firma postaviť. Projekt je na svete a dostal zelenú i od miestnych obyvateľov. Ako hovorí hlava obce, je tým milo prekvapený.

„Počíta sa v ňom s dvoma stovkami ubytovacích miest, kde by bývali zamestnanci dochádzajúci na týždňovky. Má tam vzniknúť aj 52 nájomných bytov o rozlohe 55 metrov štvorcových, veľká jedáleň, vývarovňa. Jedna časť by bola vyhradená pre seniorov, pre ktorých musíme zabezpečiť sociálne služby,“ priblížil Longauer.

Podpora podujatí

Ako dodal, obec by základe zmluvy dostala k dispozícii desať bytových jednotiek a sama by rozhodla, kto tam pôjde bývať. Obyvateľov každoročne pribúda a mladé rodiny by takto mali hneď ubytovanie. Pri nájme 250 eur by to už pre ne mohlo byť zaujímavé.

Vďaka firmám v priemyselných parkoch Vlkanová nemá núdzu o finančnú podporu svojich kultúrnych podujatí, ktoré dokážu do dediny pritiahnuť okolo 1500 návštevníkov. Podľa starostu spolupráca s nimi je na dobrej úrovni a môžu si dovoliť organizovať kvalitný program a pozývať umelcov zvučných mien.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery obce Vlkanová!

V OBRAZOCH: Obec Vlkanová
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM