Rôzne Správy

Veľké investície v známej obci pri Bystrici: Nové námestíčko aj obnova školy

Rekonštrukcia školy nie je vo Vlkanovej najväčšou tohtoročnou investičnou akciou. Tou bude vybudovanie námestíčka aj s rôznymi prvkami vonkajších cvičebných nástrojov.

Ilustračný obrázok k článku Veľké investície v známej obci pri Bystrici: Nové námestíčko aj obnova školy
10
Galéria
Zdroj: TASR

Základná škola so štyrmi triedami a 56 žiakmi vo Vlkanovej sídli v historickej budove. Naposledy prešla rekonštrukciou v 70. rokoch a jej obnova je aj z hygienických dôvodov nevyhnutná. Obec s ňou začne v polovici júna a podľa starostu Ľubomíra Longauera náklady dosiahnu 437.000 eur. Pokryjú ich z vlastných úspor z predchádzajú­cich rokov.

„Pôvodný projekt počítal so sumou viac ako 500 000 eur, ale v rámci verejnej súťaže sa nám ju podarilo znížiť. Vďaka tomu, že máme i základnú umeleckú školu v inom objekte, detičky školský rok dokončia tam. Do začiatku školského roka musí byť škola zrekonštruovaná, aby sme ich mohli uviesť už do nových priestorov. To bola naša podmienka. Podľa plánu nám firma má odovzdať vynovený objekt 21. augusta,“ uviedol Longauer.

Rekonštrukcia spočíva v nadstavbe jedného poschodia, ale aj vo vybudovaní bezbariérového prístupu. V budove školy nájde nové priestory i knižnica, ktorá dnes sídli na poschodí obecného úradu a je dosť navštevovaná.

Investícia do školského objektu je prospešná aj z hľadiska budúcnosti, keďže v posledných rokoch obyvatelia pribúdajú a Vlkanovú ako svoje bydlisko si vyberajú najmä mladé rodiny s deťmi. Buď odkúpia staré domy, ktoré prerobia, alebo stavajú nové.

Rekonštrukcia základnej školy však nie je najväčšou tohtoročnou investičnou akciou Vlkanovej. Tou bude vybudovanie námestíčka aj s rôznymi prvkami vonkajších cvičebných nástrojov, ktoré má slúžiť na stretávanie sa a relax miestnych obyvateľov a rôzne kultúrne podujatia. Dedina sa do nej plánuje pustiť na prelome leta a náklady sú viac ako 600 000 eur.

„Boli sme vyrozumení, že sme uspeli v projekte Budovanie prvkov zelenej infraštruktúry. Naša obec nemá verejné priestranstvo na stretávanie sa ľudí, preto ideme budovať námestíčko. Pôjde tadiaľ aj chodníček pre korčuliarov a chceme vytvoriť tiež prístavisko pre vodákov. Bude to oddychová zóna,“ dodal starosta.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery obce Vlkanová!

V OBRAZOCH: Obec Vlkanová
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM