Jakub Forgács Správy

Do bystrickej nemocnice dorazili cenné prístroje: Pomôžu pri liečbe COVID pacientov

Kyslíkové koncentrátory poslúžia nielen pri liečbe COVID pacientov, ale najmä umožnia skoršie prepustenie do domácej starostlivosti takým, ktorí pri svojej rekonvalescencii ešte potrebujú vyššiu dávku kyslíka aj doma.

Ilustračný obrázok k článku Do bystrickej nemocnice dorazili cenné prístroje: Pomôžu pri liečbe COVID pacientov
3
Galéria

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc vysiela dobrovoľníkov zasahovať do vojnových oblastí a chudobných krajín tretieho sveta, kde je lekárska starostlivosť viac luxus ako štandard. Ich aktivita väčšinou prebieha mimo záberu médií, avšak ich pomoc zachraňuje životy v situáciách, ktoré sme my mali to šťastie nikdy nezažiť. Tentoraz pomohli aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

„V dôsledku pretrvávajúcej pandémie vyslali misie do najviac postihnutých oblastí, akou sa stalo, žiaľ, aj Slovensko. Od januára pomáhajú Lekári bez hraníc prvýkrát aj v slovenských domovoch sociálnych služieb, rómskych osadách a pomohli so zabezpečením kyslíkových koncentrátorov,“ uviedla nemocnica na svojej facebookovej stránke.

Lekári bez hraníc v rámci aktivít spojených s aktuálnym zásahom na Slovensku podľa slov nemocnice zapožičali zdarma Oddeleniu pneumológie a ftizeológie štyri výkonné kyslíkové koncentrátory, ktoré poslúžia nielen pri liečbe COVID pacientov, ale najmä umožnia skoršie prepustenie do domácej starostlivosti takým, ktorí pri svojej rekonvalescencii ešte potrebujú vyššiu dávku kyslíka aj doma.

Ako dodáva nemocnica, medicínsky koordinátor misie Lekárov bez hraníc na Slovensku Leo Ho a Jaroslav Volšický, koordinátor logistiky odovzdali koncentrátory primárovi oddelenia Michalovi Urdovi a anestéziologičke Eve Kušíkovej, ktorá sama absolvovala niekoľko misií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Kyslíkové koncentrátory od Lekárov bez hraníc
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM