Správy

Do Bratislavy vyrazila protestná jazda poľnohospodárov. Pridajú sa aj farmári z Bystrice a Zvolena

Na našich cestách bude traktorov viac než obvykle. Farmári na nich vyrazili z Michaloviec do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy vyrazila protestná jazda poľnohospodárov. Pridajú sa aj farmári z Bystrice a Zvolena
8
Galéria
Zdroj: TASR

Farmári vyrazili v pondelok ráno na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy, kde chcú upozorniť na svoje problémy. Po trase sa k nim majú na strojoch pridať aj ďalší protestujúci. Do hlavného mesta by mali doraziť v utorok (19.6.) približne o 19:00.

„Uplynulo 100 dní od prevalenia kauzy, takže pociťujeme, že sa zatiaľ nič podstatné neudialo, nejaké zmeny v pôdohospodárstve, takže ideme do Bratislavy na dialóg,“ uviedol Patrik Magdoško zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, ktorá zastrešuje malých a stredných farmárov z celého Slovenska, s tým, že doteraz k nemu nedošlo.

Počas cesty na západ sa k nim podľa Magdoška budú farmári pripájať, ale aj odpájať. „Nie všetci idú až na Bratislavu, ale prejdú s nami len kus cesty na znak solidarity,“ spomenul s tým, že z každého regiónu, napríklad Zemplína, Abova či Spiša dôjdu zástupcovia až priamo do hlavného mesta. Spomenul, že na minulom proteste bolo 550 strojov. „Išlo o lokálny protest,“ podotkol s tým, že teraz ide o celoslovenskú akciu. „Očakávame okolo 200 až 250 strojov,“ vyčíslil.

Z Michaloviec smerujú na Košice, Rimavskú Sobotu, Lučenec, v Detve prespia. „Na druhý deň sa k nám pripájajú Zvolen, Krupina, Banská Bystrica, v Zlatých Moravciach sa pripájajú chlapci z Levíc a ideme na Nitru, kde sa k nám pripoja zo Šiah a Galanty a smerujeme na Bratislavu,“ priblížil trasu Magdoško.

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah. Za kľúčové považujú tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy. Počas protestu budú tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov.

V OBRAZOCH: Protestná jazda farmárov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM