Jakub Forgács Kultúra

Dni mesta sa konajú na NOVÝCH miestach: Lákajú hudbou, umením aj veľkolepou show, FOTO

Tento rok je upriamená pozornosť na mecenáša Teofila Štadlera a Štadlerovo nábrežie, v priestore od Huštáku po malú železničnú stanicu popri Hrone.

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta sa konajú na NOVÝCH miestach: Lákajú hudbou, umením aj veľkolepou show, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na banskobystrickom Námestí SNP v piatok oficiálne otvoria Dni mesta, ktoré sú po Radvanskom jarmoku druhým najväčším podujatím pod Urpínom. Hlavný program a oddychová zóna je situovaná v záhrade Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela, ale žiť to bude aj na Štadlerovom nábreží, v Záhrade – Centre nezávislej kultúry, v Poetike, 365.labbe a Štátnej vedeckej knižnici v Lazovnej ulici či na Hornej ulici. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Veľkolepá show

„Tento rok upriamujeme pozornosť na mecenáša Teofila Štadlera a Štadlerovo nábrežie, v priestore od Huštáku po malú železničnú stanicu popri Hrone. Súčasťou sú tematické Potulky mestom, krátke improvizácie umelcov, výstava historických fotografií na veľkých banneroch zo zbierok Stredoslovenského múzea a Banskobystrického spolku okrášľovacieho a ochranného,“ priblížila programová pracovníčka referátu Robotníckeho domu v Banskej Bystrici Zuzana Chrenková Srncová.

Na Námestí Š. Moysesa má svoj priestor najväčšia výstava minerálov pod holým nebom na Slovensku, ryžovania zlata, ale aj ukážka tradičných remesiel ako paličkovaná čipka, drotárstvo, kachliarstvo pod hlavičkou Ústredia ľudovej umeleckej výroby. Stará tržnica, ktorá ponúka lokálne produkty a kuchyňu, bude v piatok od 19.00 hod. patriť veľkolepej módnej show Viery Futákovej, venovanej tradíciám a zvykom. Bodkou za piatkovým programom je prehliadka hvezdárne a pozorovanie Slnka i nočnej oblohy.

Miestni hudobníci

„Svoje čestné miesto v programe majú miestni hudobníci a jazzmani. Návštevníci sa môžu tešiť na divadelné predstavenia a deti aj na interaktívne pohybové predstavenie a rozprávku. Dni mesta uzavrie známa banskobystrická skupina Schody, ktorá funguje na hudobnej scéne už viac ako tri desaťročia,“ dodala Chrenková Srncová.

Mestský kultúrny happening potrvá do nedele (18. 6.). Poštové múzeum pri tejto príležitosti pripravilo špeciálnu príležitostnú pečiatku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Dni mesta Banská Bystrica 2023
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM